Kodak zažaloval v USA Appple a RIM kvůli technologiím v mobilech

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rochester 14. ledna (ČTK) - Eastman Kodak zažaloval ve Spojených státech firmy Apple a Research in Motion (RIM). Spor u komise pro zahraniční obchod se týká technologií pro náhledy snímků v mobilních telefonech iPhone a BlackBerry. Podle dnešní zprávy Kodaku výrobci mobilů zneužívají jeho patenty k těmto technologiím.

Kodak požádal federální komisi, aby obchodní spor přezkoumala a aby zakázala firmám Apple a RIM dodávat jejich telefony na trh. Komise má pravomoc nařídit celním úřadům zastavit dovoz zboží a dílů se spornou technologií.

Kodak nezávisle na tom předložil i žalobu na Apple u okresního soudu v Rochesteru. Podle ní Apple zneužila jeho patenty, které se týkají digitálních fotoaparátů a určitých počítačových procesů. Kodak také žádá o odškodnění, které ale neupřesnil.

Prodej mobilů iPhones a BlackBerry to zatím neohrožuje. Patentové případy se táhnou měsíce či roky a často se završí dohodami o poskytování licencí. Z Apple ani RIM na žádosti o vyjádření nikdo nereagoval, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK