Starostové Plzeňska: Prodej dotovaných bytů pomůže obcím i státu

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tlučná (Plzeňsko) 15. ledna (ČTK) - Propady v daňových příjmech zaviněné krizí by mohly radnice i stát vyrovnat prodejem obecních bytů budovaných v letech 1998 až 2003 s dotacemi Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Tyto nájemní byty obce podle dotačních smluv nesmějí 20 let prodávat. Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) ale navrhlo, aby se zákaz prodeje snížil na polovinu nebo ještě více. Radnice by pak byty mohly prodat nájemníkům a z výnosů vrátit státu část dotací. ČTK to řekl starosta Tlučné Stanislav Volf, který návrh inicioval.

"Návrh podpořili všichni starostové, poslali jsme ho řediteli SFRB, jemuž se líbil, a také Svazu měst a obcí ČR, který se zatím nevyjádřil," řekl tajemník SMOPK Marek Sýkora.

"Z naší strany je snaha to řešit. Zkoumáme čtyři možné varianty, zadali jsme zpracovat jejich právní posouzení. Ale v každém případě to znamená legislativní zásah, buď změnu zákona, nebo alespoň nařízení vlády," řekl ČTK ředitel SFRB Jan Wagner. Návrh bude hotový do několika týdnů, poté ho projedná ministerstvo financí.

Ředitel starosty chápe, ale připomíná, že dotace byla poskytnuta podle smlouvy, kterou podepsaly obě strany. Pokud se teď jedna strana chce zbavit závazků, tak za to musí něco zaplatit, uvedl. Z výtěžku z prodeje bytů by například obce vrátily fondu přiměřenou část dotace, a ten by pak peníze mohl poskytnout na další nájemní byty.

Podle Volfa i Sýkory jsou obce ochotny v případě snížení blokace na deset let vrátit polovinu ze 400.000 korun dotací na jeden byt. Volf dále navrhuje, aby stát dostal ještě deset procent z toho, co obec dostane z prodeje navíc. To je návrh, kterému rozumím, řekl Wagner. Další variantou podle obcí je, že by se byty mohly prodávat ještě dříve než po deseti letech a obec by pak odvedla státu alikvotně více.

Prodejem bytů by radnice kompenzovaly propad daňových příjmů zaviněný nižším výběrem daní kvůli krizi, řekl Sýkora. Letos odhadovaný propad má být podle Volfa 25 procent. "Důsledek bude ten, že obce přestanou investovat a stavební firmy začnou krachovat," dodal.

Nájemníci by je většinou kupovat chtěli; navíc by se na trh vrhly tisíce bytů a tržní nájemné by výrazně kleslo, uvedl Volf. Po deseti letech musí obce do bytů investovat, ale nesmí lidem zvýšit nájemné, které je v dotovaných bytech pevně nařízené.

Byty postavené v letech 1998 až 2000 už bychom mohli prodávat, uvedl Volf. Tlučná poblíž Plzně jich má 26 z 92 dotovaných. Z každého by mohla mít po odvodu státu zhruba 250.000 korun. Peníze bychom dali do silnic, chodníků a škol, řekli starostové. Podle Volfa nehrozí, že by se z prodaných bytů staly obchody, tedy nebytové prostory, protože po 20 let by bylo v katastru zakotveno věcné břemeno.

Podle Wagnera musí být zachována mobilita trhu, kterou zajišťuje podstatně lépe nájemní bydlení než vlastnické. Obce ale podle něj často nepěstují strategickou bytovou politiku. Mizí nám nájemní byty, ale bez státní podpory je nikdo nepostaví, dodal.

Dotace na obecní byty poskytoval stát od roku 1998 a dohromady podpořil přes 40.000 bytů. První model, o němž starostové hovoří, se týkal let 1998 až 2003. Poté už fond podporoval jen byty pro příjmově vymezené kategorie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK