Světové automobilky: Nejvíce poroste prodej hybridních aut

17.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - V příštích pěti letech nejvíce poroste prodej aut na hybridní pohon, dále vozů na alternativní paliva a nízkonákladových automobilů. Odhadují to manažeři velkých světových automobilek ve studii KPMG.

Celkem 94 procent z 200 oslovených vedoucích manažerů se domnívá, že spotřebitelé při nákupu nového vozu budou brát nejvíce v potaz palivovou úspornost. Výrazně za tímto faktorem respondenti uvádějí šetrnost k životnímu prostředí, inovace v bezpečnosti a vzhled vozidla.

"Většina předních hráčů a těch, kteří mají větší potenciál - Volkswagen, Toyota, Kia/Hyundai, je v ČR dostatečně zastoupena se svými výrobními závody. Nízkonákladová vozidla, u nichž se očekává růst prodejů po celém světě, tvoří významný podíl z celkového počtu vozidel vyráběných v českých zařízeních," uvedl Andrew Sutherland z KPMG. Naopak chybějící produkce vozů na hybridní nebo alternativní pohon podle něj může představovat v budoucnu riziko.

Příští rok nejvíce vzrostou celkové náklady určené na pobídky, včetně slev, rabatů a bezplatných nabídek v kategorii sportovně užitkových vozů SUV, následují automobily na hybridní pohon a ostatní vozy na alternativní paliva.

Téměř devět z deseti respondentů je znepokojeno problémem nadprodukce. Více než třetina z nich se domnívá, že v USA je 11 až 20procentní nadprodukce. Celkem 81 procent dotazovaných je přesvědčeno, že nadprodukce je problémem v západní Evropě, 75 procent si myslí, že v Japonsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK