K výpovědi kvůli AIG předvolán i bývalý ministr financí Paulson

17.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. ledna (ČTK) - K výpovědi před výborem americké Sněmovny reprezentantů, která bude vyšetřovat okolnosti vládní záchrany pojišťovny AIG, byl po nynějším ministru financí Timothy Geithnerovi předvolán i jeho předchůdce Henry Paulson. Výbor pro dohled a vládní reformu bude zkoumat zejména snahu o utajení plateb, které šly přes AIG velkým bankám.

Paulson v září 2008 za eskalace finanční krize organizoval spolu s šéfem centrální banky Benem Bernankem záchranu velkých bank a pojišťovny AIG. Vlastní finanční operace kolem sanace AIG v celkové sumě 182 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč) pak zajišťovala Federální rezervní banka New Yorku, jejímž prezidentem byl Geithner.

Výbor si na konci týdne kromě Paulsona pozval i bývalého předsedu newyorského Fedu Stephena Friedmana, který byl nejbližším Geithnerovým spolupracovníkem. Friedman z Fedu odešel kvůli konfliktu zájmů a nyní je členem správní rady banky Goldman Sachs.

Předseda sněmovního výboru, demokrat Edolphus Topwns, stanovil slyšení na 27. ledna. Dalšími pozvanými jsou zvláštní inspektor programu bankovní sanace TARP Neil Barofsky, nejvyšší právní zástupce newyorského Fedu Thomas Baxter a bývalý finanční ředitel AIG Elias Habayeb.

Ministr Geithner se dostal pod tlak kvůli nedávno zveřejněným e-mailům, které ukazovaly, že právníci newyorského Fedu doporučovali AIG, aby nezveřejňovala, komu směřovaly platby v sumě přes 60 miliard dolarů. Těmi pojišťovna hradila protistranám závazky ze swapů CDS na pojištění hodnoty hypotečních dluhopisů, "toxických aktiv", které byly v centru celé finanční krize.

Inkriminované platby šly vesměs velkým bankám a navíc jimi byly tyto vysoce rizikové investice pokryty v plné výši. To vyvolalo podezření, že v sanaci AIG nešlo ani tak o záchranu pojišťovny, ale spíše o skrytou podporu bank. Towns proto sanaci AIG označil za "záchranu bank zadními dvířky".

Zatím není jasné, jaká byla Geithnerova role ve snaze utajit skutečné příjemce peněz. Jeho spolupracovníci v newyorském Fedu i na ministerstvu financí tvrdí, že jde o provozní záležitosti, které se až k němu nedostávaly. Towns si však vyžádal všechny e-maily, telefonní záznamy a poznámky ze schůzek, které se věci týkají, a to od Geithnera i od jeho tehdejších nejbližších spolupracovníků.

Listopadový audit státní pomoci AIG ukázal, že tato akce zřejmě stála daňové poplatníky o miliardy dolarů více, než bylo nutné. Geithner totiž nepožadoval na obchodních partnerech AIG žádné ústupky a dal jim vše, co chtěli. Geithner se hájí tím, že o utajování plateb nic nevěděl a že úplná náhrada nároků bank byla správná. Trvá na tom, že bez těchto záchranných kroků by krize přinesla mnohem více škod.

Někteří demokratičtí předáci se již obávají, že vyšetřování AIG bude vedeno cílem poškodit a odstranit Geithnera. Předseda sněmovního výboru pro finanční služby Barney Frank Geithnera hájil tím, že byl co do pravomocí až pod Paulsonem a Bernankem, a sliboval, že jeho výbor bude případ AIG rovněž sledovat. Republikán Darrell Issa, který je hlavním iniciátorem šetření, však zdůraznil, že cílem není Geithner, ale "zjištění pravdy o zjevném promrhání miliard dolarů od daňových poplatníků a o snahách vlády skrýt toto plýtvání před americkým lidem".

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK