Shell a Petronas podepsaly s Irákem kontrakt na obří pole Madžnún

17.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 17. ledna (ČTK) - Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell a malajsijská Petronas dnes podepsaly s iráckým ministerstvem ropného průmyslu konečnou dohodu o rozvoji obřího ropného pole Madžnún, jednoho z největších polí na světě. Konsorcium získalo práva na průzkum a těžbu pole se zásobami asi 12,6 miliardy barelů v prosincové aukci v Bagdádu.

Smlouva na 20 let je jedním z několika kontraktů vzešlých z prosincové aukce, jejichž konečné podpisy se dají očekávat v příštích týdnech. Po realizaci všech těchto dohod by se měla kapacita irácké ropné těžby zvýšit na 12 milionů barelů za den z nynějších 2,5 milionu a země by se měla stát třetím největším producentem ropy na světě po Saúdské Arábii a Rusku. V současnosti je Irák v těžbě ropy na 11. místě.

Kontrakt na Madžnún v oblasti kolem Basry je pro irácké plány jedním z klíčových. Pole je nyní téměř nevyužívané a Shell s Petronasem plánují dostat jeho produkci na cílovou úroveň 1,8 milionu barelů denně.

Zástupci Shellu uvedli, že obě firmy budou investovat do rozvoje pole desítky miliard dolarů. Práce na poli budou moci začít okamžitě po podpisu smlouvy.

hp sap

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK