Spyker a Genii Capital údajně podají společnou nabídku na Saab

17.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 17. ledna (ČTK) - Nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars a lucemburská investiční společnost Genii Capital podají společnou nabídku na koupi ztrátové švédské automobilky Saab, kterou chce její vlastník, americká skupina General Motors, podrobit likvidaci. Napsal to ve svém novém čísle německý týdeník Wirtschaftswoche. GM už zahájila postupnou likvidaci Saabu, stále však ještě ponechává možnost odprodeje v případě výhodné nabídky.

Oba zájemci o Saab se zatím o koupi firmy snažili jednotlivě, GM však označila jejich dosavadní návrhy za finančně nepřesvědčivé. "Podle informací Wirtschaftswoche jsou Spyker Cars a Geni Capital v kontaktu s cílem vypracovat na poslední chvíli společnou nabídku," uvedl týdeník ve výtahu zpráv z čísla, které vyjde v pondělí. Další podrobnosti nesdělil.

Vedení GM tento týden sdělilo, že uzavírání Saabu bude pokračovat, pokud se neobjeví nabídka, která by byla "finančně výhodnější než postupné ukončování jeho aktivit". Spyker a Genii během týdne uvedly, že na zlepšení svých nabídek nepřetržitě pracují. Na nabídce Genii se podílí i šéf soutěže formule 1 Bernie Ecclestone.

Majitelé vozidel značky Saab dnes v Praze a Brně protestovali proti plánovanému uzavření švédské automobilky. Podobné protesty na dnešek fanoušci Saabu naplánovali i v Bratislavě, ve Vídni a v několika dalších evropských městech.

Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Firma zaměstnává zhruba 3400 lidí a má asi 1100 dealerů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK