Ropa zpět pod osmdesáti dolary. Co bude ovlivňovat její cenu v tomto týdnu?

20.01.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokud budou firmy hromadně naplňovat očekávání a výsledky potvrdí postupné hospodářské oživení, cena ropy bude opět stoupat.

Ropa si v průběhu minulého měsíce prošla výraznou korekcí způsobenou prudkým posilováním dolaru a relativně vysokými zásobami ropy a benzínu v USA. Nejnižších hodnot dosáhla v první polovině prosince, kdy s trochou štěstí uhájila hranici 70 USD/barel. Od té doby si však prošla prudkou rally a na počátku roku si sáhla na své rekordy. Předpovědi na další růst se množily, ovšem ropa se pod tíhou fundamentů rekordů vzdala a celý minulý týden klesala. Útok na devadesátidolarovou hranici se tak odkládá. Pojďme se na vývoj ropy podívat z hlediska technické a fundamentální analýzy.


Fundamenty poklesu


Ropa WTI zakončila všech pět obchodních seancí v minulém týdnu v červených číslech a ze svých rekordů těsně pod rezistencí 84 USD/barel se sesunula pod 79 USD/barel. Pětiprocentní pokles však není pro ropu nijak neobvyklý, protože na začátku prosince ropa ztratila 7 % během několika obchodních seancí. Hlavními faktory současného poklesu je oteplení v severovýchodní části USA, které může za snížení spotřeby paliv a následné zvyšování zásob ropných produktů. Jejich odhady již druhý týden skutečně výrazně předčily očekávání a zásoby ropy i benzínu prudce vzrostly. Nepotvrzuje se tak zatím domněnka, že zlepšování ekonomické situace bude tlačit na vyšší spotřebu paliv, což některé obchodníky znepokojilo a ropu prodávají. Dalším fundamentálním faktorem poklesu ropy je opětovné posilování dolaru, které se začalo projevovat v druhé polovině týdne a oslabuje tak poptávku po komoditách.

Graf: Vývoj ropy

Vývoj ropy


Technický pohled


Na grafu je zřetelně znázorněn pokles ropy v posledním týdnu červenou trendovou linkou. Fakt, že ropě docházela síla, byl k vidění už několik dní dopředu na klesajícím oscilátoru RSI. Zatímco ceny dosáhly vyššího vrcholu, oscilátor odmítl překonat svá maxima a splnil tak základní předpoklad divergence. RSI se tak pomalu blíží své dolní referenční linii na třiceti bodech, kterou se měří „přeprodanost“ instrumentu. V současném silném klesajícím trendu se však nelze na hranice prekoupenosti a přeprodanosti spoléhat. Klouzavé průměry vybrané na základě Fibonacciho řady EMA 13, EMA 34 a EMA 55 směřují stále dolů a zatím ani nenaznačují obrat. Stále se obchoduje i pod nejkratším klouzavým průměrem, což značí silné medvědí momentum, které trh zatím neopustilo ani po sériích ztrát. Navíc vertikální vzdálenost klouzavých průměrů se neustále zvětšuje. Středová čára dvou směrodatných odchylek v Bollinger bands zůstává také netknuta a ceny se drží spíše dolní linie. Pokud se cena WTI dostane přes support na úrovni 77,90 USD/barel, pak se další záchytný bod nachází až na 75,20 USD/barel.

Technická i fundamentální analýza se tedy na budoucí vývoj cen ropy netváří příliš nadšeně, ovšem už v tomto týdnu budou na ceny ropy působit výsledky amerických společností za poslední čtvrtletí roku 2009. Pokud budou firmy hromadně naplňovat očekávání a výsledky potvrdí postupné hospodářské oživení, cena ropy bude opět stoupat.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE