Zisk kaváren Starbucks se ve čtvrtletí ztrojnásobil

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 21. ledna (ČTK) - Zisk největšího řetězce s kavárnami na světě Starbucks Corp. se v prvním fiskálním čtvrtletí ztrojnásobil na 241,5 milionu USD (4,4 miliardy Kč) z 64,3 milionu USD ve stejném období předchozího roku. Firmě pomohly vyšší útraty spotřebitelů a kavárny v USA zaznamenaly růst tržeb poprvé za více než dva roky. K vysokému růstu zisku přispělo také slabé srovnatelné období předchozího roku.

Příjmy za tři měsíce do konce prosince stouply o čtyři procenta. V období říjen až prosinec 2008 na firmu dolehla krize a byla nucena uzavřít některé kavárny a propouštět, což se negativně promítlo do výsledků.

Tržby v kavárnách v USA otevřených nejméně rok stouply o čtyři procenta. Americké kavárny zaznamenaly první růst tržeb za více než dva roky. Naposledy tržby firmy v kavárnách v USA stouply v období červenec až září 2007.

Starbucks se nyní hodlá zaměřit hlavně na své aktivity v zahraničí, kde chystá několik změn. Společnost plánuje v nadcházejícím roce otevřít zhruba 100 nových kaváren v USA a 200 v zahraničí. V současnosti má více než 16.000 kaváren po celém světě, napsaly agentury AP a Reuters.

Starbucks na začátku roku 2008 pronikl i do České republiky a svou první tuzemskou kavárnu otevřel na pražském Malostranském náměstí. Česko se tak stalo první zemí střední Evropy, kam se řetězec rozhodl vstoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK