Aktivisté: Prasata jsou chována v podmínkách porušujících normy

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Praha 21. ledna (zpravodaj ČTK) - Většina prasat v Evropské unii je chována v podmínkách porušujících platné normy, upozornili dnes v Bruselu aktivisté bojující za práva zvířat. Porušování zákonů podle nich ukázalo jejich 18 měsíců dlouhé šetření, kdy v utajení navštěvovali farmy a producenty prasat.

Aktivisté z organizací Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) a European Coalition for Farm Animals (Evropská koalice pro hospodářská zvířata) při šetření podmínek zvířat a dodržování norem třeba zjistili, že ač je zakázáno rutinní zkracování prasečích ocásků, tak přesto prý více než 90 procentům z 250 milionů chovaných prasat v EU je ocas i tak zkrácen.

Šetření se uskutečnilo v šesti unijních zemích: Dánsku, Maďarsku, Německu, Španělsku, Nizozemsku a Británii. Problémy v tomto směru ale prý mají i ostatní země EU, včetně České republiky.

"V České republice je situace velmi podobná jako v těch zkoumaných zemích," řekla ČTK Romana Šonková, která je koordinátorkou zmiňované koalice pro ČR, Slovensko a Maďarsko. Většina českých farmářů totiž používá stejné technologie jako jejich kolegové ve zkoumaných zemích.

Podobně jako u nich jsou u většiny rozšířeny celoroštové podlahy a zvířatům není dostatečně obohacován jejich život, takže se navzájem napadají a okusují si ocásky. Kvůli tomu jim je zemědělci zkracují.

Normy to umožňují jen do určitého věku, takže farmáři to dělají selatům rutinně v raném věku. Jenže právě to jde podle aktivistů proti duchu stanovených pravidel, která širokému využívání tohoto opatření měla naopak zabránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK