Čtyři země mají schválené adresy psané jinak, než latinkou

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. ledna (ČTK) - Egypt, Rusko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jako první země získaly předběžné povolení používat internetové adresy psané celé jinak než latinkou. Oznámilo to Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN). Adresy psané v azbuce nebo arabsky, včetně přípony, by se mohly objevit do poloviny letošního roku.

Od vzniku internetu v 80. letech minulého století byla jména internetových domén omezena na 26 znaků latinky používaných v angličtině, deset číslic a spojovník. Technické triky umožnily později používat v adrese i jiné písmo, avšak přípony musely mít vždy pouze jeden z určených 37 znaků. Na konci října však ICANN schválilo, že jinak než latinkou, tedy třeba korejsky, japonsky, hindsky, arabsky nebo azbukou, se bude moci psát celá adresa.

Toto uvolnění má zpřístupnit internet více lidem na světě, protože umožňuje používat internet i lidem bez znalosti angličtiny. Uživatelé však i nadále budou muset používat latinku pro e-mailové adresy.

ICANN získalo od poloviny listopadu žádosti k povolení užívání jiného písma v adrese od 16 zemí. Celkem se jedná o osm jazyků. Bližší detaily k nevyřízeným žádostem však sdružení nezveřejnilo.

Všechny čtyři země nyní musí formálně požádat o udělení přípony ICANN. Zaměstnanci ICANN se musí také ujistit, že přípony nezpůsobí technické problémy nebo zmatky při používání se současnými doménami v latince.

ICANN schválilo tyto přípony:

- ekvivalent pro Egypt v arabštině

- RF, tedy označení pro Ruskou federaci, v azbuce

- arabský ekvivalent slova AlSaudiah, což je zkráceně Saúdská Arábie

- arabsky psané slovo emiráty pro SAE.

Všechny čtyři země si ponechají i současné dvoupísmenné přípony psané latinkou, tedy .eg pro Egypt, .ru pro Rusko, .sa pro Saúdskou Arábii a .ae pro SAE, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK