Platina - long: Investice do rozvoje automobilismu

25.01.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Platina v minulém roce zazářila a její cena se zvýšila z 1000 na 1500 dolarů za unci, což pokořilo i nejsmělejší očekávaní.

Trh předpokládal, že krize automobilového průmyslu, který spotřebovává více než třetinu nabídky, bude dlouhodobější. Prodeje aut se však díky vládním zásahům opětovně zvýšily. V současností se objevují úvahy o brzkém skončení globální recese a snížení míry nezaměstnanosti. Zájem o nákup nových aut by díky tomu mohl ještě mírně stoupnout. Pro platinu je velmi pozitivní i obrovský zájem ze strany výrobců šperků. Zejména Číňanky se doslova zbláznily do klenotů vyráběných z tohoto kovu. Produkce je momentálně dostatečná, ale přebytek nabídky kovu na trhu je kvůli těžebním problémům Jižní Afriky velmi nízký. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že výhled pro platinu je v současnosti velmi příznivý. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zhodnocení ze současné úrovně 1639 USD na 1760 USD/oz.. Postupný růst ceny platiny předpokládáme i v dlouhodobém časovém horizontu.

Faktory, které by v časovém horizontu 3 až 6 měsíců mohly způsobit růst ceny platiny:

  • Globální automobilový trh se již zotavil z nejhoršího. Předpokládá se obnovení růstu prodejů vozidel. Podporou by měly být i nákupy za účelem modernizace vozového parku.
  • Nadprůměrné zvyšování množství koupených aut v rozvíjejících se státech by mělo i nadále pokračovat. Důvodem je poměrně nízký poměr aut k počtu obyvatel a rychlé zvyšování disponibilního příjmu tamních domácností.
  • Producenti aut již uvažují o navyšování výroby a výstavbě nových závodů. V důsledku zlepšení prognóz se dá předpokládat další předzásobování kovy.
  • Šperkařský průmysl se stává tahounem spotřeby platiny. Zejména Číňané zbožňují tuto surovinu. Díky bohatnutí domácností se dá předpokládat další růst poptávky po platinových špercích.
  • Investiční poptávka po platině a jiných drahých kovech je v posledních měsících vysoká. Důvodem je snaha investorů přesunout část svých prostředků do aktiv, které by je měly ochránit proti zvýšené inflaci v budoucnu. Její pravděpodobnost je vysoká zejména kvůli nadměrnému množství peněz v oběhu.
  • Strana nabídky stále čelí problémům v Jižní Africe. Pravidelné stávky horníků a nedostatečná kapacita produkce elektřiny neumožňují výraznější rozšiřování těžby.

Kompletní analýza ke je stažení níže...

Autor článku

Boris Tomčiak

Články ze sekce: INVESTICE