Česko-polský spor o kabanos pokračuje, Češi podali námitky

26.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. ledna (zpravodaj ČTK) - Češi podali námitky proti polské žádosti o registraci některých uzenin v EU, především pak kabanosu. Novináře o tom dnes informoval český europoslanec Jan Březina, který se podobnými žádostmi dlouhodobě zabývá. Označení kabanos se pro určitý druh uzenin používá v ČR i v Polsku a obě země se o něj přou již několik let.

Spory vyvolává i polská žádost o registraci Kielbasy Mysliwske. Proti ní čeští výrobci rovněž protestují kvůli tomu, že se obávají záměny s vlastní žádostí o registraci lovecké klobásy.

"Pokud by Poláci se svými žádostmi uspěli, znamenalo by to, že se polské uzeniny budou pyšnit razítkem kvality a budou tak vyvýšeny nad ty české," uvedl Březina.

Podáním námitek se však Čechům podařilo dočasně celý proces registrace v EU přerušit. Evropská komise nyní bude zkoumat, zda je protest oprávněný a polská snaha získat unijní registraci neplatná.

Češi argumentují tím, že kabanos není tradiční specialitou, protože se vyrábí ve více zemích střední Evropy a jednotlivé receptury se liší. Pokud by někdo měl právo název kabanos registrovat, byly by to podle Březiny spíše Češi. V Čechách se tradiční točený salám vyrábí od 19. století a od 70. let minulého století pro něj platí technické normy v celém tehdejším Československu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK