E15: Business Angels Investments dostal od ČNB pokutu 1 mil. Kč

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Společnost Business Angels Investments dostala od České národní banky pokutu jeden milion korun, informoval dnes server E15. Centrální banka vedla s firmou správní řízení ohledně porušení zákona o kolektivním investování. Rozhodnutí o pokutě už nabylo právní moci, píše server.

Zástupci Business Angels Investments shromažďovali v letech 2007 až 2008 od lidí vklady s příslibem až osmiprocentního zhodnocení ročně na základě jejich společné investice do projektů zelené energie. Firma bez licence ČNB však nemůže přijímat vklady.

ČNB udělila firmě Business Angels Investments pokutu už loni v říjnu, firma se ale proti ní odvolala. Bankovní rada ČNB na svém zasedání letos 7. ledna její rozklad zamítla, píše E15.

Podle zjištění ČNB společnost svým klientům a majetkově propojeným firmám nezákonně investovala peníze. Například nakoupila dluhopisy, které vydal buď jiný její klient, nebo nějaká s ní či klientem majetkově propojená společnost. Tyto dluhopisy navíc nebyly veřejně obchodovatelné, takže obtížně prodejné.

Poslední firmou, kterou ČNB v podobném řízení takto sankcionovala, byla investiční společnost Key Invesments, která dříve mimo jiné realizovala obchody s akciemi Moravia Energo pro Stanislava Grosse. Key Investments dostala za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu v polovině loňského roku pokutu dva miliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK