Porcelánka Thun 1794 dosáhla loni hrubý zisk 2,4 milionu korun -------------------- --------------------

28.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nová Role (Karlovarsko) 28. ledna (ČTK) - Firma Thun 1794, která koupila většinu závodů zkrachovalého Karlovarského porcelánu, hospodařila od loňského května, kdy obnovila výrobu, do konce prosince se ziskem před zdaněním kolem 2,4 milionu korun. V letošním roce chce být Thun znovu v zisku a dosáhnout by měl asi 15,4 milionu korun. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel firmy Michal Bíman.

Do černých čísel se Thun 1794 dostal po dvou měsících od obnovení výroby a firmě se podařilo rovněž navázat spolupráci s většinou původních zákazníků. Celkové tržby firmy za osm měsíců loňského roku dosáhly 441,2 milionu korun a výnosy 471,1 milionu korun. Produkce porcelánu v tunách potom překročila 1,7 milionu tun. "Na výsledcích se podílely Thun 1794 a jeho sesterská společnost Thun Trade," uvedl Bíman.

Nejvíce zboží, kolem 46 procent, prodala porcelánka na tuzemském trhu. Na východ, především pak do Ruska, putovalo kolem 36 procent z celkové produkce. Následuje asi devět zemí Evropské unie s 11 procenty, Švédsko s pěti procenty a zbytek jsou zákazníci mimo Evropu. "Po eliminaci interní obchodní činnosti dosáhl loni čistý obchodní obrat skupiny Thun přibližně 258,6 milionu korun," konstatoval Bíman.

Firma Thun 1794 hned po převzetí závodů v Nové Roli, Klášterci, Lesově a ve Staré Roli investovala do modernizace a zefektivněná výroby na 28,7 milionu korun. Za zhruba 10,6 milionu pořídila novou pec pro ostrý výpal do závodu v Klášterci a dalších 15,2 milionu korun pak stála přestavba prostor pro provoz sítotisku, který přesunula do Nové Role z Karlových Varů. "Letos počítáme s investicemi přes 15,6 milionu korun," podotkl Bíman.

Z Klášterce do Nové Role byla přesunuta výroba lisovaného plochého zboží, což jsou například talíře. V Klášterci zůstane dekorace a výroba točeného a litého sortimentu. Thun Studio v Lesově, kde vznikaly malé série porcelánu s vysokou přidanou hodnotou, se stalo součástí tamního závodu. Využíváno je zatím ale jen minimálně. "Připravujeme strategii na jeho oživení a obnovení malosériové produkce," poznamenal Bíman.

Thun 1794 zaměstnává v současnosti kolem 683 lidí. Ve většině případů jsou to bývalí zaměstnanci Karlovarského porcelánu. V Klášterci jich pracuje asi 233, v Nové Roli kolem 223, v Lesově 123 a ve zbývajících provozech je 104 zaměstnanců. Karlovarský porcelán zaměstnával před svým krachem kolem 1165 lidí. "Na tohle číslo se už patrně nikdy nedostaneme. Pokud se nám ale bude dařit, ještě nějaké lidi přijmeme," dodal Bíman.

Čtyři závody Karlovarské porcelánu koupila vloni na jaře za přibližně 70 milionů korun společnost Hengis. Ta se stala i vlastníkem Concordie Lesov, dceřiné společnosti KP. Za tuto porcelánku uhradila 31,5 milionu korun. Z těchto závodů pak vytvořila novou firmu Thun 1794. Manufakturu na růžový porcelán v Chodově získala firma Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice a zaplatila za něj asi 30 milionů korun.

Karlovarský porcelán byl několik let ve ztrátě ještě před krachem. V roce 2007 skončilo hospodaření podniku se ztrátou zhruba 82 milionů. V roce 2008 se výsledky nadále zhoršovaly a firma už nebyla schopna splácet své závazky. V době vyhlášení konkurzu, v prosinci 2008, dosahovaly 1,4 miliardy korun. Závazky, které měly porcelánky, se ale nepodaří zaplatit. Prodej movitého a nemovitého majetku vynesl zhruba 150 milionu korun.

Na prodej zůstal jen rozsáhlý skladový areál zkrachovalé porcelánky v pražské Ruzyni. První dražba areálu s komerční plochu o rozloze kolem 2000 metrů čtverečních s vyvolávací cenou asi 22 milionů korun se uskutečnila ve středu, aniž by se našel kupec. "Věřitelé budou muset zvážit, jestli cenu nesníží a dražbu nezopakují. Kdy to bude, není ovšem zatím jasné," uvedl insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK