Stavební výdaje v USA loni rekordně klesly

01.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. února (ČTK) - Stavební výdaje v USA loni klesly o 12,4 procenta, což byl nejhlubší propad od roku 1964, kdy se tyto údaje sledují. V samotném prosinci se výdaje snížily o 1,2 procenta na celoročně přepočtených 902,5 miliardy USD (16,8 bilionu Kč), což byl nejnižší údaj od srpna 2003. K poklesu přispěl hlavně nejvyšší propad výstavby nových domů za sedm měsíců. Zpráva ministerstva obchodu je dalším potvrzením toho, že trh s bydlením v USA zůstává i nadále slabým místem ekonomiky.

Analytici očekávali, že výdaje na výstavbu nových domů, kanceláří a silnic se sníží v prosinci jen o 0,5 procenta. Listopadový pokles pak ministerstvo revidovalo dolů na 1,2 procenta z původních 0,6 procenta.

Výdaje na stavbu nových domů a apartmánů se v prosinci snížily o 2,8 procenta, což byl nejhorší propad od května 2009. Výdaje na výstavbu kanceláří a dalších komerčních projektů naopak stouply o 0,2 procenta, když předtím sedm měsíců za sebou klesaly. To je překvapením vzhledem k tomu, že pro mnoho developerských společností je obtížné získat úvěr na stavbu komerčních nemovitostí.

Za celý rok stavební výdaje činily 939,1 miliardy USD. Loňský rok byl pro stavební průmysl velmi obtížný a v odvětví zanikly stovky tisíc pracovních míst. Díky stimulačním opatřením celkové výdaje na stavební práce veřejného sektoru stouply o 3,7 procenta na 317,3 miliardy USD. Stejným tempem na 84,6 miliardy USD vzrostly výdaje na stavbu silnic a dálnic, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK