Tchajwanský Gemtek zaměstná u Plzně 150 lidí

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. února (ČTK) - Až 150 pracovních míst nabídne v Plzni-Křimicích tchajwanský výrobce bezdrátových systémů Gemtek. První lidi začne nabírat tento měsíc. Budou zejména ze Stříbrska s nejvyšší nezaměstnaností v Plzeňském kraji, která dosahuje téměř 18 procent. Firma bude sídlit v pronajaté hale developerské firmy Amesbury, do technologie vloží 20 milionů korun. Výroba začne v dubnu. ČTK to dnes řekla pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Gemtek bude vyrábět komponenty pro širokopásmové bezdrátové sítě, především pro set-top-boxy a pro poprodejní služby a pro servis, dodala Rudyšarová. Česko podle ní získalo investici Gemteku v tvrdé konkurenci několika zemí regionu. "Především jsme rádi za to, že se rozhodli pro Křimice, které leží jen několik kilometrů od Stříbra zasaženého v uplynulém roce skokovým zvýšením nezaměstnanosti," doplnila.

"V ČR zakládáme vůbec první výrobní závod mimo náš domovský Tchaj-wan, takže je pro nás tato investice nesmírně důležitá," uvedl generální ředitel Gemteku Longsong Lin. Firma plánuje intenzivně spolupracovat se Západočeskou univerzitou v Plzni a chce využívat místní odborníky. Výroba v Plzni podle šéfa Gemteku vzniká kvůli rostoucím požadavkům zákazníků v Evropě.

Současní investoři si stále častěji vybírají nájmy oproti výstavbě nových hal na zelené louce, uvedla Rudyšarová. Mohou tak začít podnikat třeba už za několik měsíců a také ušetří vysoké úvodní náklady za stavbu vlastní budovy, které za ně nese developer, vysvětlila.

Gemtek vznikl v roce 1991. Byl jednou z prvních firem na světě, která začala nabízet komponenty pro bezdrátové sítě, a v současnosti patří mezi jejich nevýznamnější světové výrobce. Specializuje se na radiofrekvenční a mikrovlnné produkty a vývoj softwaru. Má sídlo v průmyslovém parku Hsinchu s obchodními pobočkami v Evropě a v USA. Celkem zaměstnává přes 4250 lidí, jeho tržby dosahují v přepočtu deseti miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK