VERZE 2-NWR zvedá v Q1 ceny koksovatelného uhlí, koksu

03.02.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Ceny koksovatelného uhlí rostou o 18 pct, koks +29...

...pct

* Energetické uhlí zlevní o 13 pct

* Produkce letos 11 mil tun uhlí, 1 mil tun koksu

* Refinancuje dluh, prodává obligace za 700 mil eur

PRAHA, 3.února (Reuters) - Společnost New World Resources <NWRSsp.PR> <NWRS.L> se dohodla s odběrateli na zvýšení cen koksovatelného uhlí a koksu v prvním kvartále a pro celý letošní rok předpověděla stabilní úroveň těžby poté, co v roce 2009 překročila dřívější plány.

Majitel ostravských dolů OKD ve středu oznámil, že ceny koksovatelného uhlí, jež tvoří největší část výnosů společnosti, stoupnou v prvním kvartále na 103 eur za tunu, což znamená nárůst o 18 procent proti průměrné ceně dosažené v loňském roce.

Ceny koksu společnost dohodla vyšší o 29 procent.

NWR spadla v loňském roce do ztrátového hospodaření, když nebývalý útlum ocelářského průmyslu v regionu prudce zbrzdil poptávku zejména po koksovatelném uhlí a především koksu. Právě koksárenská divize pak stáhla celou skupinu do červených čísel.

"Já si myslím, že teď to už spěje k lepším zítřkům," řekl analytik Petr Novák z Atlantiku finanční trhy. "Z pohledu hotovosti se to určitě zlepší, tam právě šlo o to, že koks byl hodně nízký a nestačil pokrýt svoje náklady."

Novák dodal, že také ceny koksovatelného uhlí hodnotí pozitivně, na rozdíl od energetického uhlí, kde NWR bude muset zlevnit o 13 procent na 63 eur.

Ceny energetického uhlí, které spaluje především skupina ČEZ <CEZPsp.PR> v elektrárně Dětmarovice, jsou přímo vázány na ceny elektřiny, jež se drží poblíž mnohaletého minima.

Reakce trhu by tak podle Nováka mohla být smíšená či lehce negativní, neboť někteří analytici počítali s výraznějším zdražením na základě světových cen uhlí, které však nejsou plně srovnatelné s cenami v regionu, který obsluhují ostravské doly.

TĚŽBA ZNOVU ROSTE

NWR oznámila, že za celý loňský rok vytěžila 11 milionů tun uhlí, a překročila tak dříve stanovený cíl na úrovni 10,5 milionu tun. Produkce koksu dosáhla 843.000 tun proti plánu na úrovni 750.000 tun díky zlepšené poptávce v posledních měsících.

Na letošní rok plánuje skupina stabilní těžbu, zatímco produkce koksu by měla vyskočit na 1 milion tun.

Akcie NWR končily středeční obchodování na pražské burze se ziskem 1,55 procenta na 203 korunách, zatímco burzovní index PX <.PX> klesl o 0,2 procenta.

Společnost oznámí finanční výsledky za loňský rok 24.února.

NWR dodala, že nabídne investorům dluhopisy v celkovém objemu 700 milionů eur, jejichž výnos použije na refinancování stávajících závazků a pro obecné potřeby firmy.

Obligace prodávané ve dvou tranších, dolarové a eurové, mají být splatné v roce 2018.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK