Toyota byla ve čtvrtletí zisková, zlepšila celoroční výhled

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. února (ČTK) - Japonská společnost Toyota Motor hospodařila ve třetím finančním čtvrtletí končícím v prosinci s čistým ziskem 153,2 miliardy jenů (téměř 32 miliard Kč) po ztrátě 164,7 miliardy jenů před rokem. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem automobilů na světě. Současně zlepšila výhled pro celý finanční rok navzdory rostoucím problémům souvisejícím s kvalitou.

Toyota vykázala čistý zisk již druhé čtvrtletí za sebou po předchozích třech ztrátových čtvrtletích. Tržby společnosti stouply o deset procent na 5,3 bilionu jenů.

Firma dnes snížila odhad celoroční provozní ztráty na 20 miliard jenů z dříve předpokládaných 350 miliard jenů. Celoroční odhad tržeb naopak zvýšila na 18,5 bilionu jenů z 18 bilionů jenů a odhad prodeje na 7,18 milionu ze 7,03 milionu vozů, napsala agentura Reuters.

Toyota nyní svolává k opravě přes osm milionů vozů kvůli problémům s nechtěným zrychlováním, což má negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů a snižuje cenu jejích akcií.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK