Sony dosáhla díky televizorům prvního zisku za pět čtvrtletí

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. února (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sony Corp. dosáhl ve třetím čtvrtletí finančního roku prvního provozního zisku za pět čtvrtletí a odhad celoroční ztráty snížil na polovinu. K obratu přispělo zejména oživení ziskovosti divize televizorů, sdělila dnes společnost.

Provozní zisk Sony za čtvrtletí do konce prosince činil 146,1 miliardy jenů (zhruba 30 miliard Kč) proti ztrátě 18 miliard jenů před rokem. Čistý zisk se zvýšil na 79,2 miliardy z kladného výsledku 10,4 miliardy JPY o rok dříve. Tržby skupiny stouply o čtyři procenta na 2,24 bilionu jenů.

Společnost v situaci globální ekonomické recese uzavírala továrny a propouštěla. Díky tomu dokázala vrátit k zisku zejména slabou divizi televizorů s plochými obrazovkami.

Odhad ztráty pro celý rok do března Sony snížila na 30 miliard jenů z původní předpovědi 60 miliard JPY. Přiblížila jej tak odhadům analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítají v průměru se ztrátou 38,3 miliardy JPY. V předešlém roce utrpěla firma ztrátu 227,8 miliardy jenů. U čistého zisku Sony zlepšila celoroční odhad na 70 miliard jenů z předchozích 95 miliard JPY.

V letošním roce Sony plánuje zvýšit schopnost konkurovat rivalům jako jihokorejský Samsung například uvedením televizorů 3D. Loni firma přišla s levnější verzí své herní konzoly PlayStation 3, s níž mohla lépe konkurovat firmě Nintendo.

Kurz akcií Sony za poslední tři měsíce vzrostl o 20 procent. Akcie firmy tak překonaly devítiprocentní vzestup oborového indexu elektroniky a elektrického strojírenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK