Čínský výrobce počítačů Lenovo se vrátil k zisku

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 4. února (ČTK) - Čínský výrobce počítačů Lenovo se ve třetím finančním čtvrtletí končícím v prosinci vrátil k zisku díky silné domácí poptávce a jednorázovým příjmům. Firma dnes oznámila, že vydělala 79,52 milionu dolarů (1,5 miliardy Kč) po ztrátě 96,7 milionu dolarů před rokem.

"Výhled celosvětového trhu s osobními počítači nadále vykazuje zlepšení za zvýšených známek hospodářského oživení," uvedla společnost. Podnikové i spotřebitelské výdaje na technologie byly těžce zasaženy světovou hospodářskou krizí, připomíná agentura Reuters.

Čtvrtletní zisk výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 43,38 milionu dolarů. "Jsou to velmi silná čísla," uvedla analytička Jenny Lajová ze společnosti CLSA. "Klíčovým důvodem je nečekaně vysoká průměrná prodejní cena," dodala.

Firma Lenovo v roce 2005 koupila divizi osobních počítačů americké společnosti IBM a v současnosti je čtvrtým největším výrobcem počítačů na světě. Hlavním zdrojem příjmů společnosti zůstává domácí trh, který se na čtvrtletních tržbách podílel téměř polovinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK