Aero Vodochody bude vyrábět kabiny pro bojový vrtulník Black Hawk

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vodochody (u Prahy) 4. února (ČTK) - Aero Vodochody získalo tři nové zakázky za čtyři miliardy korun. Například bude dodávat kabiny pro americký bojový vrtulník Black Hawk. S firmou Sikorsky Aircraft Corporation, která legendární stroje vyrábí, uzavřelo minulý čtvrtek smlouvu do roku 2017 s možností prodloužení o pět let. První kokpity Aero dodá v polovině roku 2011. ČTK to dnes sdělil prezident společnosti Ladislav Šimek.

Black Hawk UH-60 je bojová, dvoumotorová, středně lehká pomocná helikoptéra. Primárně je určena k přepravě vojenských jednotek a logistické podpoře vojenských akcí. První model vzlétl v roce 1974, americká armáda jej začala používat o čtyři roky později.

Další dva kontrakty, které Aero uzavřelo v posledním čtvrt roce, patří taky do ve vojenské oblasti. Týkají se oprav a rozvoje produktů vlastní řady. Podrobnosti firma nechce zveřejňovat.

Na počátku ledna byly v Aeru vyčleněny dvě samostatné divize Aerostructures a MRO (poprodejní servis a údržba), které nyní tvoří dva základní pilíře podnikání firmy. "Cílem je zvýšit koncentraci na stávající i nové obchodní případy, zjednodušit fungování jednotlivých podnikových procesů a přizpůsobit se specifikům, které jsou v obou oblastech dost odlišné," uvedl Šimek.

Aero Vodochody je největším výrobcem letecké techniky v Česku. Je dlouholetým partnerem několika armád, zejména českých vzdušných sil. Do skupiny Aero patří i výrobce podvozků Technometra Radotín, britský výrobce kompozit Rotortech Aero Composites a Letiště Vodochody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK