Bakalova RPG potvrdila,že kvůli bytům OKD podala ústavní stížnost -------------------- --------------------

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Společnost RPG Byty finančníka Zdeňka Bakaly, která vlastní, pronajímá a spravuje asi 45.000 bývalých bytů OKD na Ostravsku, podala ústavní stížnost na usnesení Poslanecké sněmovny ve sporu týkajícím se zrušeného předkupního práva pro nájemníky těchto bytů. Předběžnou informaci o podání stížnosti dnes na tiskové konferenci v Praze potvrdil kanadský právník Robert Amsterdam, kterého si RPG Byty najala.

"Poslanecká sněmovna vydala usnesení, kterým konstatuje porušení smlouvy našimi klienty. Tím v rozporu s ústavou a základními demokratickými principy de facto rozhodla obchodní spor, o kterém může rozhodovat jen a pouze nezávislý soud. Toto usnesení významný způsobem porušuje zájmy našich klientů," prohlásil Amsterdam.

RPG Byty, která je dceřinou firmou společnosti RPG Industries, má předběžným opatřením soudu uloženu povinnost zdržet se nakládání s rozsáhlým bytovým fondem, který RPG Industries získala koupí společnosti Karbon Invest. Karbon Invest získal byty při privatizaci v září 2004, kdy se mimo jiné zavázal byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Právě tento časově neomezený závazek však RPG v červnu vypovědělo. Firma tvrdí, že jí to umožní získat na rekonstrukce bytového fondu externí peníze.

Návrh na předběžné opatření podalo ministerstvo financí na základě usnesení Poslanecké sněmovny. Poslanci doporučili vládě podat návrh na předběžné opatření zakazující společnosti RPG Industries, respektive její dceřiné firmě RPG Byty, nakládat s byty bývalé OKD jinak, než že je nabídne k prodeji nájemníkům. V někdejších bytech OKD žije přes 100.000 nájemníků. Usnesení Poslanecké sněmovny považuje společnost RPG za útok státní moci na ústavně zaručená práva soukromého subjektu.

Nájemníky, kteří si chtějí byty koupit, zastupuje občanské sdružení BYTYOKD.CZ. O odkup bytů za netržní cenu dlouhodobě usiluje například prostřednictvím demonstrací, politické podpory ČSSD, stížnosti Evropské komisi i žalob na ministerstvo financí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK