Na Tachovsku opět výrazně vzrostla nezaměstnanost na 14,2 pct

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tachov 4. února (ČTK) - Nezaměstnanost na Tachovsku, kde je dlouhodobě nejvyšší v Plzeňském kraji, poprvé překročila 14 procent. Lednová míra 14,2 procenta je meziměsíčně o 0,8 procenta vyšší. V současné době je tam 4621 uchazečů o zaměstnání, což je meziměsíčně o 270 lidí více. V regionu je pouze 92 volných pracovních míst, tedy 50 uchazečů na jednu volnou pozici, což je také rekord, řekl dnes ČTK Eduard Šimůnek z tachovského úřadu práce.

"Do evidence se v lednu zapsalo 650 nových lidí," dodal. Přitom žádná firma nepropouštěla, šlo o přirozené úbytky. Vždy v lednu je podle Šimůnka nápor nejvyšší, záleží ale na zimě. Letos to vypadá, že ještě v únoru by měla nezaměstnanost stagnovat nebo bude mírně vyšší, pak začnou sezonní práce, řekl. Loni startovaly na přelomu února a března, letos to bude kvůli tužší zimě asi o měsíc déle.

Nabídka volných míst v okrese, která se meziměsíčně snížila téměř o čtvrtinu, je chabá. Úřad eviduje dlouhodobě zájem pouze o krupiéry, obchodní zástupce a pojišťovací agenty.

"Od dubna by měla začít nabírat v CTParku Bor logistická firma CEVA, která přijme 60 až 80 lidí," uvedl Šimůnek. Jednání s dalšími investory je více, ale zatím nic jisté. V Boru, kde už od tohoto měsíce vznikne s 20 lidmi distribuční sklad běloruského Alutechu, má stát například evropský sklad koncernu Philips se stovkou lidí.

Nejhorší nezaměstnanost, asi 19 procent, je na Stříbrsku. Meziměsíčně vzrostla o procento. Pro tamější občany má být šancí tchajwanský výrobce WiFi systémů Gemtek, který v dubnu zahájí výrobu v Plzni a přijme až 150 lidí. Developer Panattoni z Ostrova u Stříbra uzavřel smlouvy o expanzi s firmami Leoni, Lear a Assa Abloy. "Jedno z nejdůležitějších kritérií pro nové investory je, že si mohou vybírat z dostatečného počtu lidí," uvedla Klára Sobotková z Panattoni.

Starosta Stříbra Miroslav Nenutil řekl, že v posledních měsících se lidé chodí hojně ptát po volných místech na radnici. "Mají větší zájem o práci a chodí všude, kde to jde. Na radnice ale proto, že často vyhlásí, že jedná s investory," dodal Šimůnek.

Města a obce v oblasti také hojně nabízejí veřejné práce zejména lidem, kteří už nepobírají podporu v nezaměstnanosti a inkasují od sociálních odborů dávky hmotné nouze. Uplatnění nacházejí při úklidu ulic, sněhu, v parcích a lesích například právě ve Stříbře. Zájem nezaměstnaných, kteří si mohou podle výše odpracovaných hodin vylepšit dávky, ale podle vedoucí městského odboru Aleny Ratajové není velký.

Rekvalifikace lidé stále využívají, ale v poslední době méně. "Potřebují vidět na konci nějaký cíl, což je pracovní místo, které nyní neexistuje. Takže je to spíše bonus do budoucna, aby byl člověk připraven hned naskočit," vysvětlil Šimůnek. Úřad má například problémy sehnat náhradníka v kurzech poté, když někdo vypadne.

Pendlerů, kteří by jezdili za prací do sousedního Německa, už jsou pouze jednotky a tato situace trvá pět let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK