Ocelářům Z-Group zůstanou letos mzdy kvůli krizi na loňské úrovni

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Veselí nad Moravou (Hodonínsko) 4. února (ČTK) - Ocelářům ze skupiny Z-Group letos zůstanou kvůli krizi mzdy na loňské úrovni. Dohodlo se na tom vedení s odbory v nové kolektivní smlouvě na letošní rok. ČTK to dnes řekl mluvčí skupiny Jakub Salát. Obor je jedním z nejvíce zasažených celosvětovou krizí. Průměrná mzda ve společnostech Z-Group zůstane kvůli vlivu krize na stejné úrovni třetí rok po sobě.

Podle informací z loňska po uzavření kolektivní smlouvy na rok 2009 činila průměrná mzda ve firmě za rok 2008 necelých 22.000 korun.

"Vzhledem k celosvětové hospodářské krizi, která loni dopadla na ocelářský průmysl jako na jeden z nejvíce postižených oborů, byla letošní smlouva uzavřena v téměř stejném znění jako loni," uvedl Salát.

Podle něj odbory uznaly tíživou situaci v ocelářském průmyslu. "Prioritou se stalo spíše udržení stávající zaměstnanosti než navyšování mezd," podotkl. Zaměstnancům ale zůstanou stávající bonusy - příspěvky na penzijní a životní připojištění, příspěvek na stravování, různé příplatky za práci přesčas a o svátcích. Součástí zaměstnaneckých výhod je i o čtyři dny delší dovolená.

Kvůli krizi ale muselo z firmy loni odejít stovky zaměstnanců. Podle údajů z loňského června firma za loňské první pololetí propustila 364 zaměstnanců, zhruba třetinu z původního počtu.

Skupina Z-Group/Steel Holding je podle informací firmy čtvrtou největší ocelářskou skupinou v ČR. Skupina sdružuje především hutnické a železářské závody v Hrádku u Rokycan, ve Veselí nad Moravou a v Chomutově.

Hutnictví v České republice zasáhla loni ekonomická krize naplno. Výroba loni klesla podle údajů asociace Hutnictví železa, a.s. o více než o čtvrtinu na úroveň konce 50. let dvacátého století. Oživení by podle vedení asociace, která sdružuje ocelářské podniky, mohlo přijít v roce 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK