Španělská banka Santander loni vytvořila zisk 8,9 miliardy eur

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 4. února (ČTK) - Španělská Santander, největší banka eurozóny, loni zvýšila zisk o 0,7 procenta na 8,9 miliardy eur (167,9 miliardy Kč). Santander v dnešní zprávě uvedla, že jí k výsledku pomohly rychle rostoucí zahraniční trhy, například Brazílie, na něž se začala soustředit místo problematické situace podnikání ve Španělsku. Příznivě se projevila i tvrdá kontrola nákladů.

Rezervy Santander na špatné úvěry loni dosáhly 9,5 miliardy eur, tedy o půl miliardy méně, než banka odhadovala v září. Na letošní rok ale předpovídá, že se jí zvýší poměr špatných úvěrů na čtyři procenta z 3,24 procenta za minulý rok. Ještě ke konci září ale byl na 3,03 procenta.

Výsledková zpráva Santander potěšila investory. Obchodníci se ale s obavami vyjadřují o výhledu aktivit banky na španělském trhu, který postihla krize a kde vzniká zhruba čtvrtina příjmu skupiny.

Akcie jí klesly po zveřejnění výsledku o 3,2 procenta na 9,88 eura. Evropský bankovní sektor měl ale tou dobou ztrátu kolem dvou procent a emise španělského rivala BBVA oslabila o 4,4 procenta na 10,29 eura, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK