Británie nechala úroky beze změn na rekordním minimu 0,5 procenta

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Britská centrální banka dnes podle všeobecného očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Banka se rovněž rozhodla, že nebude upravovat ani svůj program nákupu finančních aktiv za 200 miliard liber (šest bilionů Kč).

Britská centrální banka zavedla takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které stojí hlavně na odkupu vládních obligací, loni v březnu. Tehdy naposledy snížila úrokové sazby, a došla jí tak munice standardní měnové politiky. K bezprecedentnímu programu nákupů aktiv byla donucena hlubokou finanční krizí, jejímž hlavním projevem bylo vyschnutí peněz na úvěrovém trhu.

"Není překvapivé, že banka ponechala úrokové sazby a kvantitativní uvolňování politiky na nezměněných úrovních," uvedl ekonom Ian McCafferty ze společnosti CBI. "Ekonomika se stabilizuje, ale stále čelí vážným problémům a oživení ještě není příliš zakořeněné," dodal.

Británie se ve čtvrtém čtvrtletí stala poslední velkou světovou ekonomikou, která se vymanila z recese. Hrubý domácí produkt nicméně proti předchozím třem měsícům stoupl o pouhých 0,1 procenta. V meziročním srovnání se snížil o o 3,2 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK