ECB nechala základní úrok eurozóny na rekordním minimu 1,0 pct -------------------- --------------------

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 4. února (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle všeobecného očekávání nechala základní úrokovou sazbu pro eurozónu devátý měsíc po sobě na rekordním minimu jedno procento. Nic nového pozorovatelé nečekají ani z hlediska ústupu od politiky zvýšené nabídky peněžní likvidity na podporu bankovního systému, kde ECB zřejmě rozhodne o dalším postupu příští měsíc.

Zachování úroků dnes předpovědělo všech 86 ekonomů dotázaných agenturou Reuters. Všichni až na dva se také domnívají, že ECB je nechá na nynějším minimu nejméně celé první pololetí. Banka bude čekat na vývoj ekonomického oživení v eurozóně a zejména bude sledovat, jak se bude vyvíjet reakce finančních trhů na fiskální krizi Řecka a potíže dalších zemí jižní Evropy.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet koncem loňského roku oznámil ukončení programu mimořádných ročních úvěrů a ukončení nabídky šestiměsíčních úvěrů ohlásí na březen. Další významnější informace o postupu odstraňování podpory likvidity analytici čekají právě příští měsíc, kdy vyjdou nové ekonomické prognózy z dílny ekonomů ECB.

Co se týče řecké krize, analytici nečekají, že by šéf banky Jean-Claude Trichet na dnešní tiskové konferenci poskytl něco jiného než všeobecná vyjádření, která nabídl minulý měsíc. Očekává se také, že se bude držet dosavadního umírněně optimistického pohledu na vývoj hospodářského oživení v eurozóně.

ECB nyní podle prosincové prognózy očekává, že ekonomika eurozóny letos stoupne v rozmezí 0,1 až 1,5 procenta. To se shoduje s názory soukromých ekonomů, kteří podle agentury Reuters po odhadovaném loňském poklesu o 3,9 procenta letos v průměru čekají růst o 1,2 procenta a příští rok o 1,6 procenta.

Na historickém minimu jedno procento nechala dnes svou základní úrokovou sazbu i Česká národní banka. Rovněž základní úrok v Británii zůstal po dnešním zasedání Bank of England na minimální úrovni 0,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK