Škoda Auto začne v Egyptě prodávat Superb, je již na 102 trzích

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 4. února (ČTK) - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začne na egyptském trhu prodávat svou vlajkovou loď - Škodu Superb. Bude to po Fabii, Octavii a Roomsteru čtvrtý model Škody prodávaný v Egyptě. Loni v Egyptě prodala 3581 vozů, řekl ČTK mluvčí firmy Jaroslav Černý. Škodovky jsou nyní k dostání na 102 světových trzích.

Přesný termín zahájení prodeje firma zatím neuvedla, vůz v Egyptě představí v neděli. Kolik superbů plánuje na tamní trh dodat, firma nezveřejnila. Egyptský je však pro českou automobilku i s okolními africkými zeměmi velmi perspektivní. "Co se týče Egypta, spolu s ostatními zeměmi severní Afriky zde vidíme potenciál do budoucna," podotkl mluvčí.

Automobilka v současné době prodává své vozy na pěti kontinentech. Mezi úspěšné trhy patří tradičně Německo, nejrychleji rostoucím je v současné době Čína. V Německu Škoda loni prodala 190.717 aut, což bylo o 57,3 procenta více než v roce 2008. Škodovce však v Německu loni výrazně pomohla šrotovací prémie.

Za svůj nejúspěšnější a nejperspektivnější trh může firma nyní považovat nejlidnatější zemi světa Čínu. Prodeje tam loni vzrostly o 107 procent na 122.556 aut. Škoda na tamním trhu Fabii, Octavii a Superb nejen prodává, tyto vozy se v Číně také vyrábí.

Prodeje společnosti rostly také v západní Evropě - Francii, Rakousku a Švýcarsku, oblíbené jsou škodovky i v sousedním Polsku i ve Finsku. Naproti tomu radost firmě nedělá východní Evropa, kde loni zaznamenala výrazný pokles prodejů.

Po celém světě je nyní devět závodů, kde škodovky buď kompletně vyrábí, nebo alespoň montují. Centrem je Mladá Boleslav, kde vznikají vozy Fabia a Octavia. Velmi vytížené jsou Kvasiny, kde se vyrábí Roomster, Superb a loňská novinka Yeti. Z linek ve Vrchlabí pak sjíždí stále ještě první generace octavie, takzvaná Octavia Tour. Škodovka tam také přesouvá výrobu Octavií z koncernového závodu v Bratislavě, kde začne Volkswagen vyrábět nový malý vůz.

V loňském roce automobilka slavnostně zahájila výrobu Octavie v ruské Kaluze. V tamním závodě se však montují i všechny ostatní zbývající modelové řady. Závod v indickém Aurangabadu produkuje kompletně Fabii. Firma tam zároveň montuje Octavie, Octavie Tour a Superby.

Poslední dva závody má česká automobilka v Kazachstánu a na Ukrajině. Auto se v nich však nevyrábí, ale jen montují. V Kazachstánu takto vznikají Octavie, Octavie Tour a Superby, na Ukrajině jsou to navíc ještě Roomster a Superb.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK