ČNB počítá letos i nadále s růstem ekonomiky o 1,4 pct. -------------------- --------------------

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Česká národní banka ponechala ve své nové prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,4 procenta. Pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu mírně zhoršila na 2,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Loni podle odhadů ČNB ekonomika klesla o 3,9 procenta. V listopadu ČNB počítala s poklesem o 4,4 procenta.

Podle odhadů ministerstva financí čeká letos ekonomiku růst o 1,3 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Mezinárodní měnový fond předpokládá letos růst o 1,5 procenta. Analytici letos očekávají zvýšení výkonu ekonomiky mezi jedním až dvěma procenty.

"Nijak se nezměnil náš náhled na ekonomiku a nedošlo k žádným dramatickým změnám," uvedl Tůma. Podle něj trvalejší vzestup ekonomiky přijde až v příštím roce v souvislosti s výraznějším oživením v zahraničí. Letos ekonomika podle ČNB nejdříve v prvním čtvrtletí stoupne až ke dvěma procentům, poté bude její růst zvolňovat.

Prognóza počítá podle Tůmy se stabilitou tržních úrokových sazeb v první polovině letošního roku, poté s jejich postupným růstem. "Pro nejbližší měsíce by úrokové sazby měly zůstat na stávající úrovni. Úrokové sazby zamíří spíše směrem nahoru, a to v druhé polovině roku," uvedl Tůma.

Celková inflace bude podle ČNB v prvním pololetí růst a ve druhém pololetí stoupne kvůli daňovým změnám až nad dvě procenta. V prvním čtvrtletí 2011 by pak měla být inflace na dvou procentech a ve druhém čtvrtletí roku 2011 na 2,1 procenta. "Spotřeba domácností zůstane letos utlumená, proto nevidíme inflaci letos jako významné riziko," uvedl guvernér.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy celkově vyrovnaná. Pro i proti růstu cen by mohl působit vývoj nominálních mezd, upozornil guvernér.

Bankovní rada dnes podle Tůmy diskutovala o vývoji veřejných financí. "Fiskální vývoj je obtížně predikovatelný, diskutovali jsme o strukturální složce deficitu s tím, že narůstá. To vyžaduje, aby došlo k výraznějším změnám ve struktuře výdajové i příjmové strany rozpočtu," uvedl Tůma.

Průměrný kurz koruny letos ČNB očekává na 25,50 Kč/EUR a příští rok posílení na 25,20 Kč/EUR. V současnosti se koruna obchoduje kolem 26 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK