Slováci dál nevybírají mýtné na silnicích první třídy -------------------- --------------------

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. února (ČTK) - Mýtné se na slovenských silnicích první třídy zatím dál nebude vybírat. Dohodli se na tom dnes zástupci registrovaných autodopravců s předsedou vlády Robertem Ficem. Slovensko zavedlo elektronický systém výběru mýtného pro vozidla nad 3,5 tuny začátkem roku, po protestech nespokojených dopravců ale vláda v polovině ledna přerušila povinnost platit za přejezd vybraných silnic první třídy. Termín obnovení plateb na dnešním jednání stanoven nebyl.

"Nadále platí stav, který nastal 14. ledna 2010, (výběr mýtného) bude fungovat jen na dálnicích, pokud jde o zpoplatnění," řekl Fico po jednání se Sdružením silničních dopravců Česmad Slovakia a Asociací dopravců v silniční dopravě. Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která organizovala protesty proti mýtnému, se schůzky nezúčastnila. Premiér ji nepozval, protože není zatím registrovaná na ministerstvu vnitra.

"Dohodli jsme se s autodopravci, že přesný den spuštění elektronického mýtného na silnicích první třídy jim bude korektně oznámen," uvedl Fico. Dodal, že platit se má začít hned po tom, co se ověří správnost faktur a funkčnost systému.

Během dnešního vystoupení v parlamentu premiér naznačil, že mýtné se bude v plném rozsahu hradit nejdříve ve druhé polovině měsíce. "Teď chceme, aby faktury, které byly vydány 1. února a které budou vydány 15. února, byly zkontrolované. Zda tedy odpovídají skutečnosti, zda jsou tam přesně označené úseky a zda všechno funguje tak, jak fungovat má," řekl.

Autodopravci by se měli s ministrem dopravy Ľubomírem Vážným znovu setkat příští týden ve čtvrtek.

Slovenská vláda a ministerstvo dopravy už od lednového spuštění mýtného systému přistoupily na několik požadavků, které dopravci vznesli. Kromě snížení spotřební daně z nafty zmírnily pokuty za špatné nastavení palubní jednotky. Později ministerstvo zkrátilo i vymezené úseky, za které se platí mýtné a zrušilo povinnost zaplatit za úsek, který automobily neprojedou celý.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK