České dráhy vypsaly tendr na provoz nádražní taxislužby

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - České dráhy chtějí mít podobně jako pražské letiště pod kontrolou přepravu svých cestujících vozy taxi z nádraží. Podnik na taxislužbu vypsal kvalifikační výběrové řízení. ČTK to sdělil Petr Moravec, který má v Českých drahách silniční dopravu na starosti.

Kvalifikačním sítem by podle představ drah mohly projít zhruba tři společnosti, se kterými dráhy poté budou jednat o nejlepších podmínkách spolupráce. Jediný vítěz následně získá smlouvu na pět let s opcí.

Zatímco v prvním kole bude rozhodovat například stáří a počet vozů, čistota aut či funkčnost dispečinku, v závěrečné fázi chtějí dráhy licitovat o provizi z jízdného. Kromě platby přímo ve voze bude mít cestující možnost koupit si jízdenku na taxík v nádražní pokladně. Tím si zaručí, že taxi počká i na zpožděný vlak.

Vybranému dopravci bude uděleno výhradní právo poskytovat taxislužbu na nádražích v Praze, Brně a Ostravě. Vozy budou moci vjíždět do areálu nádraží, kde budou pro ně rezervována parkovací místa.

"Taxislužba bude povinna udržovat vozidlo ve velmi dobrém technickém stavu, vnitřní i vnější čistotě, jednou za měsíc musí být sedadla a látkové prvky v interiéru vozidla důkladně hloubkově vyčištěny tepováním," uvedl Moravec. Za nedodržení podmínek bude hrozit pokuta. Původně avizovaný název služby ČD Shuttle byl pozměněn na ČD Taxi.

Podobný systém, jako plánují ČD, již několik let funguje na pražském letišti. To letos v říjnu vybralo v tendru dvě firmy na dalších pět let; exkluzivitu získaly společnosti Fix a AAA radiotaxi. Za využívání letištní infrastruktury platí firmy Letišti Praha měsíčně pevnou částku; z aktuálního tendru vzešla cena kolem dvou milionů korun měsíčně za jednu firmu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK