Brusel chce po hackerském útoku v ČR měnit bezpečnost internetu

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce po útoku hackerů, který se minulý týden odehrál v Česku a Německu, změnit pravidla "internetové" bezpečnosti pro systém obchodování s emisemi, jenž se stal cílem neznámých pachatelů. Novináře o tom dnes informovala EK. Některé organizace systém, na němž stojí současná snaha řady zemí světa snížit emise podle takzvaného kjótského protokolu, kritizují kvůli bezpečnostním nedostatkům.

"Ve světle posledního útoku komise provede revizi bezpečnostních opatření, která se týkají registrů systému pro obchodování s emisemi a připraví revizi bezpečnostních pravidel a akční plán, který sjednotí postup v případě opakování podobných incidentů," uvedla komise.

Hackeři se zmocnili takzvaných "zelených certifikátů", které potvrzují, že elektřina dodávaná do sítě pochází z obnovitelných zdrojů a dá se s nimi obchodovat. V Česku se terčem útoku stala společnost OTE. Ta na svých internetových stránkách minulý pátek vyvěsila upozornění, že registr není dostupný kvůli závažnému technickému problému. Den předtím přitom své klienty varovala, aby nereagovali na e-maily od společnosti TradingProtection.com.

Ta podle informací ČTK žádala po klientech OTE heslo a další vstupní údaje do počítačového systému. Pro tento druh internetového útoku se používá označení phishing, kdy se pachatelé snaží vylákat hesla či čísla kreditních karet podvodnými e-maily.

Evropská komise dnes vůbec poprvé připustila, že byl systém pro obchodování s emisemi prolomen a útočníci skutečně uskutečnili některé transakce, i když stále není jasné v jakém rozsahu. Nejdůležitější části systému však údajně zůstaly uchráněny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK