Výplaty z FPV budou od roku 2011 vyplácet ČS, KB a GE Money Bank

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Výplaty náhrad z Fondu pojištění vkladů (FPV) budou klientům zkrachovalých bank od příštího roku vyplácet Česká spořitelna, Komerční banka a GE Money Bank. Dosud fond před každou výplatou banku vybíral. Důvodem změny je především od příštího roku platné zkrácení lhůty pro výplatu náhrad za pojištěné vklady z tří měsíců na 20 pracovních dnů, řekla dnes ČTK výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

"Změnou, která je pro všechny klienty, kromě samotného zkrácení lhůty výplat nejdůležitější, je skutečnost že nově budou výplatním místem poškozených klientů tři z největších tuzemských bank. Vybrané banky disponují bezmála 1300 pobočkami po celé ČR. Bude tedy zaručena dobrá dostupnost pro všechny klienty," uvedla Kadlecová. Smlouva o spolupráci při výplatě náhrad vkladů by podle FPV měly být podepsána v dohledné době.

Od příštího roku by měly rovněž stoupnout limity pro pojištění vkladů ze současných 50.000 eur na 100.000 eur (zhruba 2,6 milionu korun). Novelu příslušného zákona již v prosinci schválila vláda.

FPV by měl podle novely disponovat rezervami ve výši 1,5 procenta všech pojištěných vkladů. Během loňska přitom podle odhadů FPV objem pojištěných vkladů stoupl na dva biliony korun z předchozích 1,96 bilionu.

Za dobu své existence Fond pojištění vkladů vyplácel náhrady vkladů v šestnácti případech, při kterých poskytl v podobě dvanácti řádných a čtyř dodatečných výplat náhrady vkladatelům dvanácti bank v celkové výši zhruba 25 miliard korun.

Pojištěny jsou veškeré vklady fyzických a právnických osob vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, včetně úroků. Pojištění se nevztahuje například na vklady bank, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů. Pojištěnými institucemi jsou banky, družstevní záložny nebo stavební spořitelny.

Vklady klientů v pobočkách zahraničních bank, jejichž mateřská společnost má sídlo v zemích Evropské unie, jsou pojištěny v systému pojištění vkladů působícím v sídle mateřské společnosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK