Pražská burza oslabila, akcie NWR klesly o 13 procent

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Pražská burza dnes výrazně oslabila. Hlavní index přišel o 3,32 procenta na 1135,2 bodu, dolů ho táhly akcie těžební společnosti NWR, které obstaraly značnou část dnešního objemu obchodů. Nedařilo se ale ani ostatním titulům, v červených číslech v systému SPAD skončily všechny kromě společnosti ECM, se kterou se ale neuskutečnil ani jeden obchod. Vyplývá to z výsledků burzy.

Akcie NWR, které přišly o 13 procent na závěrečných 176,50 Kč, oslabily podle analytiků z části proto, že investoři nakonec vyhodnotili ve středu oznámené ceny uhlí pro rok 2010 negativně. "Ukázalo se, že některá očekávání byla nastavena až příliš vysoko a akcie NWR zřejmě začali vyprodávat velcí hráči ze zahraničí," naznačil Josef Němý z Komerční banky. "K tomu se dnes přidal pokles napříč komoditními trhy a oslabuje tak i většina těžebních společností v zahraničí, v některých případech i o více než pět procent. NWR nakonec kvůli kombinaci těchto faktorů padá o celých 13 procent," podotkl.

Druhý energetický titul v Praze, společnost ČEZ, skončila dnes slabší o 2,40 procenta na 898 korunách.

Akciovým burzám podle Němého podrazily nohy čerstvé údaje z amerického trhu práce. Počet uchazečů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti v USA nečekaně stoupl o 8000, když analytici očekávali snížení počtu žádostí. "Na to reagují propadem všechny hlavní akciové indexy," konstatoval.

Na poklesu v Praze se značnou měrou podílela rakouská Erste Bank, která v souladu s velkým poklesem v evropském bankovním sektoru přišla o 5,5 procenta na 691 Kč. Komerční banka po nákupním doporučení od Deutsche Bank klesla o 1,4 procenta na 3701 Kč.

Výrazný propad postihl také mediální společnost CETV, která ztratila přes šest procent na 515,50 Kč. Jen zanedbatelnou ztrátu 0,05 procenta měla naopak pojišťovací skupina VIG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK