Produktivita v USA za loňské čtvrté čtvrtletí vzrostla o 6,2 pct

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. února (ČTK) - Produktivita v USA za loňské čtvrté čtvrtletí vzrostla o 6,2 procenta. Podniky zvyšovaly produkci nejrychleji za šest let a tvrdě si přitom hlídaly náklady, uvedlo dnes americké ministerstvo práce. Analytici odhadovali, že produktivita vzroste o šest procent poté, co se ve třetím čtvrtletí zvýšila o 7,2 procenta. Indikátor ukazuje hodinovou produkci na zaměstnance.

Pro ekonomy je zpráva příznivá. I když ekonomika prošla nejhorší recesí od velké hospodářské krize, produktivita vzrostla po pět čtvrtletí za sebou. Ukazuje se, že zaměstnavatelé omezují výdaje, zejména snižováním stavu zaměstnanců.

Někteří analytici upozorňují, že podniky nebudou schopny donekonečna zvyšovat výrobu a nenajímat přitom nové lidi. Jiní ale říkají, že se firmy nebudou do zvyšování stavů pouštět a místo toho prodlouží pracovní dobu a z dočasných zaměstnanců udělají stálé.

Ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 5,7 procenta, což bylo její nejvyšší tempo růstu za šest let. Celková produkce mimo zemědělský sektor vzrostla za poslední tři měsíce minulého roku o 7,2 procenta, nejrychleji od třetího čtvrtletí 2003. Zrychlila se tak proti třetímu loňskému čtvrtletí, kdy se zvýšila o 2,2 procenta.

Odpracované hodiny se v posledním loňském čtvrtletí zvýšily o jedno procento. Jde o první nárůst od druhého čtvrtletí 2007 a nejrychlejší vzestup od posledního čtvrtletí 2006.

Pracovní náklady na jednotku, měřítko inflace a ziskovosti pro centrální banku Fed, se snížily o 4,4 procenta, tedy proti očekávání výrazněji. Ve třetím čtvrtletí klesly o 1,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK