Hřebčín v Kladrubech se privatizovat nebude, slíbil ministr -------------------- --------------------

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Ministerstvo zemědělství neplánuje privatizaci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku. Prohlásil to dnes ve sněmovně ministr Jakub Šebesta, kterého kvůli hřebčínu interpelovali hned tři poslanci. Ministr zopakoval, že přeměnou státního podniku na příspěvkovou organizaci chce získat peníze na jeho záchranu.

"Záměrem ministerstva zemědělství není privatizace hřebčína," uvedl Šebesta. Proti případné privatizaci začalo už v lednu občanské sdružení CES organizovat petici. Důvodem byla nabídka britské společnosti Northcroft na finanční spolupráci při obnově hřebčína. "Tato nabídka byla přijata na ministerstvu zemědělství, byla posouzena a byla odmítnuta," uvedl ministr s tím, že jeho úřad se takovou cestou nehodlá vydat.

"Veškeré kroky, které činíme, a je to přechod na příspěvkovou organizaci, jsou z jednoho jediného důvodu - zachránit tuhle národní kulturní památku," uvedl Šebesta. Přeměna má umožnit získání evropských dotace ve výši 300 milionů korun. Státní podnik totiž o dotace žádat nemůže. O peníze z Integrovaného operačního programu bude hřebčín žádat na jaře.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK