Akcie v USA dopoledne klesly kvůli týdennímu vývoji na trhu práce

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. února (ČTK) - Akcie v USA dopoledne klesly kvůli vývoji na trhu práce. Nejnovější počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden investory znejistěly před páteční zprávou, která přinese předběžné oficiální statistiky za první měsíc roku.

Klíčový index Dow Jones se v poledne snížil o dvě procenta na 10.067 bodů. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ klesl zhruba na 2143 bodů se ztrátou 2,2 procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Na americký trh se zároveň přenesla nejistota z Evropy, kde zesílily obavy ze státních dluhů některých zemí. Vedle Řecka jsou v nepříjemné situaci například Španělsko a Portugalsko; kurz eura kvůli tomu klesl na sedmiměsíční minimum vůči dolaru.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden nečekaně vzrostl o 8000 na sezonně přepočtených 480.000. Trh s pracovními místy v USA je tak stále napjatý. Analytici předpokládali, že počet nových žádostí klesne na 460.000 z předchozích 470.000. Nezaměstnanost se přitom považuje za největší problém během nynější obnovy hospodářského růstu největší ekonomiky světa, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK