Růst nezaměstnanosti potvrdil nesmyslnost návrhu na zvýšení odvodů OSVČ

05.02.2010 | , Hospodářská komora ČR
Tiskové zprávy


Růst celkové nezaměstnanosti a zároveň zvýšení počtu podnikatelů dokazuje podle Hospodářské komory České republiky nesmyslnost návrhu odborů zvýšit odvody osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ).

Aktivnější část nezaměstnaných řeší svou situaci tím, že se dá na podnikání. Pokud ale stát zvedne podnikatelům daně, tak mnoho neúspěšných žadatelů o práci si zahájení podnikání rozmyslí. A řada podnikatelů zavře živnost. To jen zhorší současnou komplikovanou situaci na trhu práce,“ prohlásil prezident HK ČR Petr Kužel.

Návrh odborů je proti zdravému rozumu také proto, že nezaměstnanost bude ještě kulminovat. Rozhodně by tedy nešlo o protikrizové opatření,“ dodal prezident Komory. Zvýšení daňové zátěže OSVČ na úroveň zaměstnanců je mezi 38 krátkodobými protikrizovými opatřeními, na kterých se v úterý shodli na jednání tripartity zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. HK ČR je ale toho názoru, že skutečné celkové náklady včetně odpovědnosti a rizika jsou u OSVČ vyšší než u zaměstnanců.

Míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně v Česku stoupla podle dnešních dat Českého statistického úřadu o 2,9 procentního bodu na 7,3 procenta. Počet podnikatelů v hlavním zaměstnání včetně pomáhajících rodinných příslušníků se zvýšil o téměř 18 tisíc na 830 600. Jejich podíl na celkové zaměstnanosti vzrostl o 0,7 procentního bodu na 16,9 procenta.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy