OHL ŽS loni podle prvních odhadů stouply výnosy i zisk

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. února (ČTK) - Pětka na českém stavebním trhu, brněnská společnost OHL ŽS, očekává podle prvních odhadů nárůst výnosů v loňském roce o zhruba sedm procent na 12,8 miliardy korun. Také hrubý i čistý zisk by měly být mírně nad úrovní roku 2008, kdy firma dosáhla čistého zisku 189,91 milionu korun. Vyplývá to z informací, které na webových stránkách firmy uvedl její generální ředitel Michal Štefl.

Ekonomická krize se podle něj nevyhnula ani oborům a regionům, ve kterých OHL ŽS působí. Investoři, pro které firma pracuje, proto začali vyvíjet tlak na důslednou úspornost zakázek. V mnoha případech byly také pozdrženy rozvojové investice, zároveň banky omezily přístup k úvěrům.

"Naše společnost však bez ohledu na tyto vnější faktory prošla rokem 2009 dá se říct ´bez ztráty kytičky´," uvedl Štefl. Dosažených 12,8 miliard výnosů je počítáno podle evropského standardu IFRS, v českém statistickém systému je to o několik miliard více, podotkl. "Ekonomické výsledky - hrubý i čistý zisk - se v zásadě pohybovaly mírně nad úrovní (před)loňského roku," dodal šéf firmy.

Kromě českého trhu patří k těm dalším důležitým pro firmu také Maďarsko, Ázerbájdžán, Slovensko a Černá Hora. Podíl zahraničních zakázek na obratu firmy přesáhl úroveň 20 procent. Podle jednotlivých oborů se nejvíce zakázek týkalo železničních staveb (40 procent), silničních a inženýrských staveb (29 procent), pozemních (22 procent) a vodohospodářských staveb (sedm procent).

Letos chce OHL ŽS posilovat své působení v zahraničí, například na slovenských železničních koridorech i na zakázkách v oblasti pozemního stavitelství. V Maďarsku se chce firma výrazně účastnit v soutěžích na stavby železnic i dálnic. V průběhu prvního pololetí příštího roku by rovněž měla pokračovat výstavba silničních staveb v Ázerbájdžánu. Rozvíjet hodlá i své působení v Polsku a Rusku.

"Dále by měla pokračovat výstavba železnice Nikšič-Podgorica v Černé Hoře a budeme soutěžit některé zakázky s podporou České exportní banky v Bosně a Hercegovině, Republice srbské a v Srbsku samotném," uvedl Štefl. Zajímavé je pro firmu i Chorvatsko a Bulharsko, ve kterém OHL ŽS zvítězila v tendru na třetí stavbu koridoru Plovdiv-Svilengrad.

"Naše akciová společnost se nejen udržela v pětici největších stavebních firem v republice, ale hodláme dál minimalizovat rozdíl mezi námi a největší stavební firmou v tomto oboru," podotkl Štefl. "Domníváme se, že v příštích pěti letech bychom měli dosáhnout úrovně jedné miliardy eur, což je hodnota, která by nás měla přivést na srovnatelnou rovinu s ostatními čtyřmi velkými stavebními společnostmi republiky," dodal.

OHL ŽS, a.s. (původně ŽS Brno, a. s.) je součástí mezinárodní španělské stavební a investiční skupiny OHL. V roce 2008 zaměstnávala 1800 lidí. Skupina OHL (Obrascón Huarte Lain, S. A.) působí v Evropě, Asii, Africe i Americe ve výstavbě a koncesích na provozování infrastruktur.

Výnosy OHL ŽS podle standardu IFRS v letech 2003 až 2009: rok výnosy podle IFRS v mld. Kč meziroční nárůst/pokles v pct 2003 6,53 2004 6,17 -5,5 2005 7,31 +18,5 2006 8,80 +20,4 2007 9,82 +11,6 2008 12,03 +22,5 2009 12,84 +6,7

zdroj: OHL ŽS

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK