Chcete povinné ručení u konkurence? Času je málo!

08.11.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Nejste spokojeni s vysokým pojistným nebo službami vaší pojišťovny? Máte poslední týden na to, abyste si prošli nabídky jednotlivých pojišťoven a pro příští rok uzavřeli povinné ručení na váš automobil u jiné.

S každým rokem pojistné za povinné ručení roste. V některých kategoriích vozidel je rozdíl mezi jednotlivými pojišťovnami i v řádu několika tisíc korun.  Motoristé uvažují o změně pojišťovny. Bonusy za bezeškodní průběh pojištění si pojišťovny většinou navzájem uznávají a proto řidiči při velkém rozdílu pojistného na změně spíše ušetří. Pokud i vy uvažujete o změně svého pojistitele, přečtěte si následující postup, ať stihnete poslat výpověď včas…

Pojistné období je u většiny uzavřených smluv dlouhé 12 měsíců a končí 31.12. Právě nyní je nejvhodnější doba přemýšlet o změně svého pojistitele. Výpověď je třeba zaslat v první polovině listopadu.

Seznamte se s nabídkou na následující rok!

Máte pocit, že vaše pojišťovna má pro vaši kategorii vozidel vysoké pojistné? Pokud naleznete pojišťovnu, která za podobných podmínek nabízí levnější pojistné, vyplatí se vám uvažovat o změně.

Výpověď stávající smlouvy

Zašlete výpověď pojistné smlouvy na svou stávající pojišťovnu.  Výpověď je třeba učinit písemně alespoň šest týdnů před koncem pojistného období. Ve výpovědi by mělo být uvedeno: jméno, bydliště, číslo pojistné smlouvy na povinné ručení, datum, podpis a věta: "Vypovídám smlouvu o  pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla č……(číslo smlouvy),  k datu ……(datum ke kterému Vám původní smlouva končí)."

Potvrzení o bezeškodním průběhu

Současně s výpovědí požádejte o zaslání potvrzení o bezeškodním průběhu za předchozí období. Tento doklad budete potřebovat při uzavírání nové smlouvy. Novou smlouvu uzavřete s pojistným sníženým o bonus většinou i na základě čestného prohlášení. Doklad doručíte pojišťovně dodatečně po jeho obdržení.

I řidiči, kteří havarovali a z pojistné smlouvy byla čerpána určitá částka,  nemusí přijít o bonus. V některých případech pokud jde o menší škody  pojišťovna bonus i přesto uzná (Př. Uhrazené přední sklo nemá u většiny pojišťoven vliv na výši bonusu!).
 
Uzavření nové smlouvy

Po podání výpovědi je třeba uzavřít novou smlouvu na další pojistné období. Na uzavření smlouvy máte  dostatek času. A do kdy je třeba novou smlouvu nejpozději uzavřít? Zákon stanoví, že do sedmi dnů po zániku původní smlouvy je třeba uzavřít smlouvu novou.  V opačném případě musí majitel odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu, jinak mu hrozí pokuta až 20 tisíc korun a zákaz řízení.

Na co nezapomenout po zániku pojištění?

Po ukončení pojistné smlouvy nezapomeňte bez zbytečného odkladu odevzdat pojišťovně doklad o pojištění a zelenou kartu. Pojišťovna Vám naopak vydá na základě vaší žádosti doklad o době trvání  a škodném průběhu zaniklého pojištění. Ten je třeba doručit pojišťovně, u níž uzavíráte novou smlouvu.

Pozor při srovnávání sazeb!

Na www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni  najdete nejen zajímavé informace o povinném ručení,  ale můžete si porovnat i  nové sazby na rok 2003. Při porovnávání sazeb nezapomeňte, že pojišťovny poskytují k pojistnému bonusy! Sazby, které uvádíme v našem modulu jsou bez bonusů. Pokud jste nezpůsobili nehodu budete mít pojistné snížené o bonus ve výši, který pojišťovna za bezškodní průběh poskytuje. Pojišťovny poskytují bonusy v různé výši (od pěti procent za každý rok bezeškodního průběhu pojištění). I přes vysoké základní pojistné se tak s bonusy můžete dostat na velmi zajímavou cenu pojištění.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ