Motorola se napřesrok rozdělí na dvě samostatné firmy

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Americká technologická společnost Motorola se hodlá začátkem příštího roku rozdělit na dvě samostatné firmy. Jedna se bude soustředit na mobilní telefony a set-top boxy a druhá na bezdrátové sítě pro podnikové klienty. Oznámila to v noci na dnešek firma. Dodala, že tento krok pomůže zlepšit její pozici na různých trzích.

"Věříme, že jako nezávislé firmy budou mít aktivity nejlepší prostor k úspěšnému rozvíjení příslušných strategií a příležitostí k růstu," uvedl generální spoluředitel Motoroly Greg Brown. "Věříme, že takovéto uspořádání je čistší a přitažlivější pro spotřebitele i investory," dodal.

Ztrátová divize pro výrobu mobilních telefonů se nyní snaží prosadit na trhu s novými modely takzvaných chytrých telefonů. Divize hodlá v letošním roce uvést na trh 20 chytrých telefonů. Společnost potvrdila, že letos počítá s návratem divize k zisku.

Se ztrátami se nyní kvůli nepříznivým ekonomickým podmínkám potýká rovněž divize pro výrobu set-top boxů, zatímco divize pro bezdrátové sítě pro podnikové klienty byla zasažena fúzemi mezi telekomunikačními operátory, napsala agentura Reuters.

Akcie Motoroly po zprávě o plánu na rozdělení posílily o více než dvě procenta. Zveřejnění plánu předcházely měsíce spekulací o opatřeních, jež by vedení firmy mohlo podniknout k oživení aktivit. "Odstraňuje to nejistotu," upozornil analytik Mark McKechnie ze společnosti Broadpoint Gleacher. "Myslím si, že menší divize mohou přinést určitou provozní efektivitu," dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK