Akcie v Japonsku zpevnily, pomohl vývoj kolem Řecka

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. února (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden solidním růstem, k němuž jim částečně pomohl vývoj kolem Řecka. Investoři nakupovali hlavně akcie exportních firem, zájem byl ale obecně o všechny akcie, jejichž ceny investoři považovali za příliš nízké. Na devizových trzích nicméně klesalo euro, protože záchranný plán Řecka postrádá podrobnosti.

Index Nikkei 225 si připsal 128,20 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,29 procenta na hodnotě 10.092,19 bodu. Dostal se tak nejvýše za poslední týden. Širší index Topix vzrostl o jedno procento na 892,16 bodu.

Zástupci evropských zemí na mimořádném summitu v Bruselu ve čtvrtek slíbili, že Řecku pomohou a nedovolí, aby jeho problémy ohrozily celou eurozónu. Podrobněji se ale k pomoci nevyjádřili, jasné je zatím pouze to, že pomoc pravděpodobně nebude ve formě finanční injekce.

"Zatím kolem toho bude dost nezodpovězených otázek," poznamenal analytik měnového trhu v bance UBS Gareth Berry.

V Tokiu výrazněji zpevnily například akcie koncernu Mitsubishi a dalších firem, které se pohybují kolem těžby a zpracování nerostných zdrojů. Vzpruhou pro tyto akcie byl růst cen kovů na světových trzích, k němuž přispěly statistické údaje z Číny. Tamní banky totiž v lednu poskytly více úvěrů, než se předpokládalo.

Na devizových trzích mírně klesalo euro, a to kvůli zmíněnému výsledku čtvrtečního summitu. Naopak australský dolar je blízko nejvyšších hodnot za posledních deset let. Podle analytiků se teď pozornost přesune na schůzku ministrů financí EU, která se bude konat příští týden, vliv by ale mohla mít i dnešní zpráva o vývoji HDP v eurozóně.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3665 USD a během dne kleslo až na 1,3595 USD. Vrátilo se tak k více než osmiměsíčnímu minimu 1,3585 USD, na němž bylo před týdnem. Od začátku roku už euro k dolaru oslabilo o více než čtyři procenta.

Zájem je ale nadále znát o takzvané komoditní měny, což je například australský dolar. Ten se k euru pohybuje kolem desetiletého maxima 1,5375 AUD. Mimo jiné mu pomáhá předpoklad, že australská centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK