Trichet: ECB a EK budou společně sledovat vývoj v Řecku

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 12. února (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise budou společně monitorovat vývoj v Řecku a sestaví i návrh nezbytných opatření, jejichž cílem bude udržet v eurozóně stabilitu. Uvedl to dnes prezident ECB Jean-Claude Trichet. Zástupci EU se ve čtvrtek na mimořádném summitu v Bruselu dohodli, že Řecko podpoří.

"Potvrzuji, že ECB bude s Evropskou komisí spolupracovat na monitoringu doporučení, která má Řecko zavádět, a bude spolu s Evropskou komisí pracovat na návrzích dalších nezbytných opatření," uvedl Trichet v tiskové zprávě, kterou vydala ECB.

"V tomto ohledu je možné se spolehnout na naši permanentní bdělost," dodal šéf ECB. Zástupci EU sice na summitu podporu Řecku slíbili, nedodali však, v čem přesně bude pomoc spočívat. Pravděpodobně ale nepůjde o žádnou finanční injekci.

Finanční trhy na čtvrteční závěry mimořádného summitu reagovaly zpočátku příznivě, nadšení ale postupně vyprchávalo. Výnosy dluhopisů řecké vlády se tak opět vydaly vzhůru, což svědčí o slabém zájmu o jejich nákup. Dolů se vydal i kurz eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK