ČNB: Běžný účet vykázal v prosinci schodek 11,3 miliardy korun

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v posledním měsíci loňského roku schodek 11,3 miliardy korun. Informovala o tom dnes Česká národní banka s tím, že výsledek ovlivnilo pasivum bilance výnosů, kde se promítlo vyplacení dividend v částce 12,1 miliardy korun a předpokládaná výše reinvestovaného zisku 7,8 miliardy korun. Naopak bilance zboží a služeb byla v přebytku.

"V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů z rozpočtu Evropské unie do ČR ve výši 0,4 miliardy korun a pasivní saldo ostatních převodů. Na kapitálovém účtu je zahrnuto čerpání z rozpočtu EU 13,2 miliardy korun a příjem z prodeje emisních povolenek ve výši 2,1 miliardy korun. Schodek běžného účtu v ročním úhrnu klesá," uvedla centrální banka.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky (ECB) činil zhruba pět miliard korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 23,6 miliardy korun a bylo mimo jiné ovlivněno snížením základního kapitálu u českých investic v zahraničí a předpokládanou výší reinvestovaného zisku.

Odliv portfoliových investic ve výši 14,2 miliardy Kč byl ovlivněn především investicemi do zahraničních majetkových cenných papírů investory z nefinančního sektoru. V prosinci byly uskutečněny emise dluhopisů subjektů se státní účastí v zahraničí. Celkový objem uskutečněných emisí dluhopisů v zahraničí podle centrálních bankéřů přesáhl 7,2 miliardy Kč. "Zvýšila se i držba korunových dluhových cenných papírů vlády zahraničními investory. Saldo přílivu přímých investic se v ročním úhrnu snižuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje postupně rostoucí příliv zdrojů," konstatovali.

"Saldo ostatních investic bylo pasivní ve výši pět miliard Kč v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí (zvýšení krátkodobých aktiv a pokles krátkodobých pasiv). Saldo transakcí v položce devizových rezerv ČNB (po vyloučení kurzových rozdílů) vedlo ke zvýšení devizových rezerv o 10,3 miliardy korun," uvedla dnes ČNB.

Prosincová platební bilance ČR (vybrané položky, v mil. Kč):

běžný účet -11319,4

obchodní bilance 5144,4

bilance služeb 5839,8

bilance výnosů -20.444,7

kapitálový účet 15185

finanční účet -5045,1

přímé investice 23634,5

- v zahraničí 5606,3

- zahraniční v tuzemsku 18028,2

portfoliové investice -14218,4

ostatní investice -4593

změna devizových rezerv *) -10279,4

*) záporné znaménko znamená nárůst

Zdroj: ČNB

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK