MMF nabízí Řecku pomoc, Atény ji mají samy specifikovat

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj 12. února (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) se dnes připojil k Evropské unii a nabídnul Řecku pomoc při snižování zadlužení. Atény si prý mají samy říci, jakou pomoc potřebují a jak by měla vypadat. Nabídka měnového fondu tedy není o nic konkrétnější než čtvrteční příslib zástupců Evropské unie, že Řecku pomohou.

"Máme vůli i prostředky na to, abychom Řecko podpořili takovým způsobem, jaký budou řecké úřady považovat za vhodný," řekl dnes novinářům v Bombaji první náměstek hlavního ředitele MMF John Lipsky. V Indii se účastní mezinárodní konference o centrálním bankovnictví.

Zdroj z EU agentuře Reuters řekl, že unie chce využít zkušeností, jimiž disponuje právě MMF, peníze měnového fondu ale prý unie použít nechce. Britský list Guardian vidí příčiny nejasné pomoci Řecku v postoji Německa. Kancléřka Angela Merkelová podle zdrojů listu znemožnila snahu o sestavení konkrétního plánu finanční pomoci Řecku.

"Německo v otázce finanční pomoci (Řecku) zcela jednoznačně šlape na brzdu. V právních záležitostech i v principu," cituje Guardian jednoho z vysokých činitelů EU.

Ve čtvrtek se v Bruselu konal mimořádný summit Evropské unie, jehož hlavním tématem byl postoj unie k silně zadluženému Řecku. Lídři EU sice uvedli, že Aténám posílají jasnou zprávu solidarity, žádný konkrétní návrh pomoci ale Řecku nenabídli. To se také záhy odrazilo na finančních trzích, kde rychle vyprchala euforie a euro se vrátilo k poklesu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK