Koruna dopoledne mírně posílila vůči euru i dolaru

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Koruna dnes ráno zahájila sestupem, později však mírně posílila vůči euru na 25,98 Kč/EUR a k dolaru na 19,06 Kč/USD. "Korunu hned zrána zaskočil překvapivý pokles české ekonomiky za čtvrtý kvartál," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Zatímco trh předpokládal růst HDP o 0,8 procenta, realitou je pokles o 0,6 procenta.

Vliv na měnový kurz však trval jen velmi krátce, koruna se následně dokázala vrátit těsně pod 26,00. Maďarský a slovenský HDP naopak překvapily pozitivně. Středoevropské měny by se znovu měly zaměřit na vývoj ve světě, který pro ně dnes ráno vyznívá pozitivně.

"Korunu však pravděpodobně budou tížit domácí data, takže její další posilování nečekáme," dodal Vlk.

Dolar sice ještě ve čtvrtek své zisky korigoval, ale dnes se mu síla znovu vrací. Řecké téma zůstává pro trhy nadále velmi důležité, ale podrobností o pomoci by se trhy měly dočkat až po víkendu. Pozornost by tak mohla upoutat makročísla z obou stran Atlantiku. Z té evropské zatím přicházejí spíše horší zprávy pomáhající dolaru. "Francouzský HDP sice mírně překonal odhady, ale německý HDP překvapil negativně, což asi stáhne dolů i čísla za celou eurozónu. V USA se odpoledne čekají hlavně informace o maloobchodních tržbách, vliv na trhy mívá také index spotřebitelské důvěry, který je rovněž na programu," uvedl Vlk.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK