Ekonomiky eurozóny i EU zpomalily více než se čekalo, na 0,1 pct -------------------- --------------------

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. února (zpravodaj ČTK) - Ekonomiky Evropské unie a eurozóny ve 4. čtvrtletí loňského roku zpomalily více, než se čekalo. Ve srovnání s loňským 3. čtvrtletím obě vzrostly pouze o 0,1 procenta, zatímco ekonomové v případě eurozóny čekali růst o 0,3 procenta. Meziročně se hospodářství eurozóny v posledním čtvrtletí roku 2009 propadlo o 2,1 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 2,3 procenta.

Meziroční propad ekonomik EU a eurozóny tak ke konci roku výrazně zpomalil. Ve 3. čtvrtletí se totiž hospodářství unie i zemích platících eurem propadalo o 4,3 procenta, respektive o čtyři procenta. To je ale do jisté míry dáno srovnávací základnou. Ve 4. čtvrtletí roku 2008 ekonomiky EU i eurozóny pociťovaly dopad hospodářské krize výrazně silněji než v předchozím kvartále.

Evropské ekonomice se tak daří výrazně hůře než americké, která ve 4. čtvrtletí loňského roku rostla o 1,4 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Rostla dokonce i ve srovnání se stejným obdobím roku 2008, a to o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK