Řecká ekonomika v závěru roku překvapivě prohloubila propad

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Londýn 12. února (ČTK) - Řecká ekonomika si v závěru loňského roku vedla mnohem hůř, než se čekalo a horší byl i její vývoj ve třetím čtvrtletí. Tamní statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt se ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů meziročně propadl o 2,6 procenta. Ve třetím čtvrtletí pokles po zpřesnění dat činil 2,5 procenta, zatímco předběžné údaje ukazovaly na pokles pouze o 1,7 procenta.

Vývoj řecké ekonomiky za čtvrté čtvrtletí loňského roku je velkým překvapením pro analytiky. V anketě agentury Reuters očekávali, že situace Řecka se zlepšuje a pokles HDP se zmírní na 1,6 procenta.

Uspokojivých výsledků ale Řecko nedosáhlo ani u mezičtvrtletních údajů. Ve čtvrtém čtvrtletí totiž jeho ekonomika proti předchozím třem měsícům zaznamenala propad o 0,8 procenta, tedy ještě více než ve třetím i druhém čtvrtletí.

Během dopoledne se v Londýně vydaly vzhůru ceny úvěrových swapů (CDS), které vyjadřují vývoj nákladů na pojištění investice do dluhopisů řecké, italské, irské a španělské vlády. Vývoj naznačuje, že investoři mají znovu obavy ze zvýšení rizika platební neschopnosti těchto zemí.

V případě řeckých papírů cena pětiletého swapu podle záznamů organizace CMA DataVision vystoupila na 359,1 bazického bodu, zatímco ve čtvrtek činila 353,7 bodu. To znamená, že pokud někdo bude chtít pojistit investici do dluhopisů řecké vlády v objemu deset milionů eur, ročně ho to bude stát 359.100 eur.

Řecko se potýká s vážnými fiskálními problémy, které ohrožují stabilitu celé eurozóny. Ve čtvrtek se v Bruselu konal mimořádný summit EU, kde sice unijní lídři vyjádřili Řecku podporu, s konkrétním plánem pomoci ale nepřišli. To je podle analytiků hlavní důvod, proč se ceny úvěrových swapů opět zvyšují.

Objem řecké ekonomiky dosahuje asi 250 miliard eur (zhruba 6,5 bilionu Kč). To je přibližně 2,5 procenta objemu ekonomiky celé eurozóny.

Vývoj HDP Řecka v jednotlivých čtvrtletích loňského roku: HDP 4. čtvrtletí 3. čtvrtletí* 2. čtvrtletí* 1. čtvrtletí* meziročně -2,6 -2,5 -1,9 -1,0 mezičtvrtletně -0,8 -0,5 -0,3 -1,0

* zpřesnění původních údajů

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK