Výrobce letecké a vojenské techniky Saab se vrátil k zisku

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 12. února (ČTK) - Švédský výrobce letecké a vojenské techniky Saab se ve čtvrtém čtvrtletí vrátil k zisku díky nižším nákladům. Firma dnes oznámila, že vydělala 313 milionů švédských korun (přes 820 milionů Kč) po ztrátě 724 milionů SEK před rokem, kdy byly výsledky zasaženy rozsáhlými jednorázovými náklady souvisejícími se zpožděním u významných projektů.

Společnost rovněž potvrdila své dlouhodobé finanční cíle. Dodala, že v letošním roce počítá se zvýšením ziskovosti navzdory stagnaci tržeb. Generální ředitel Ake Svensson upozornil, že světová finanční krize sice přiměla zákazníky odkládat velké objednávky, ale příliv menších a středních zakázek pokračuje.

Saab vyrábí zbraňové systémy a stíhací letouny, včetně strojů Jas-39 Gripen, které používá rovněž česká armáda. Firma v současnosti zaměstnává zhruba 13.000 lidí.

Společnost dříve vyráběla také automobily, postupně však celou tuto výrobu prodala největší americké automobilce General Motors. Ta se nedávno dohodla na prodeji ztrátové divize Saab Automobile nizozemskému výrobci luxusních vozů Spyker.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK