ČAPLH žádá zastavení obřího tendru LČR, prý poškozuje menší firmy

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 12. února (ČTK) - Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) žádá zastavení obřího tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na prodej dřeva a lesní práce v hodnotě 16 miliard korun. Požadavky LČR na kvalifikaci uchazečů podle asociace omezují hospodářskou soutěž a poškozují malé a střední firmy. Asociace žádá přepracování zadávacích podmínek. ČTK to dnes řekl mluvčí ČAPLH Milan Derner. Vyjádření Lesů ČR ČTK zjišťuje.

ČAPLH tvrdí, že tendry ve vztahu k menším firmám porušují zásadu rovného zacházení a zákazu diskriminace. V kvalifikačních požadavcích asociace kritizuje výši bankovních záruk a použití takzvaného užšího řízení, kdy do druhého kola prý postoupí jen sedm největších firem. Nelíbí se jí například ani snížení počtu územních jednotek a to, že o postupu do druhého kola bude rozhodovat i obrat firem dosažený v činnostech mimo lesnictví.

Pro zastavení tendru se již dříve vyslovili lidovci a Strana zelených. Na zakázku podle nich dosáhne jen několik velkých firem. Změny v tendru, aby více vyhovoval malým a středním podnikům, žádá místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Tendr kritizuje Společenstvu dřevozpracujících podniků ČR. LČR dosud všechny námitky odmítly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK